Ország-világ

2020.10.14. 21:50

Írásbeli kérdéseket intézett Jourovához a Fidesz–KDNP EP-frakciója

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportjának vezetője, a néppárti magyar delegáció nevében írásbeli kérdéseket intézett Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez – közölte a képviselőcsoport szerdai közleményében.

Deutsch Tamás a levélben azt írta, hogy egy nemrégiben nyilvánosságra került videóban Donáth Anna momentumos EP-képviselő arról beszélt, folyamatosan egyeztetett a magyar jogállamisági kérdésekről Vera Jourovával.

A botrány kirobbanása, majd a Momentumos képviselő magyarázkodását követően Jourova egy cseh napilapnak azt mondta, hogy nincs közvetlen kapcsolata a magyar ellenzékkel, és csak az újságírók szervezetével konzultált írta a Fidesz-KDNP-frakció.

Deutsch szerint Donáth Anna videón tett kijelentései azt igazolják, hogy az EU tisztviselőit és intézményeit tudatosan félrevezetik, hazugságokkal manipulálják a Momentum Mozgalom politikusai és a magyarországi baloldal európai parlamenti képviselői.

Kiemelte, a botrány kérdéseket vet fel az Európai Bizottság munkamódszereivel kapcsolatban.

Egyrészt, hogy az intézmény miként gyűjti az információit a tagállamokban történő eseményekről, másrészt hogy hogyan egyeztethető össze az európai biztosok objektív és pártatlan munkavégzésére vonatkozó szabályokkal a Vera Jourová által követett egyoldalú és elfogult politikai konzultációs gyakorlat írták.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja arra vár választ Vera Jourovától, valóban rendszeresen egyeztetett-e Magyarországról a baloldali Donáth Annával.

Vagy valójában az uniós biztos kezdeményezett egyeztetéseket párttársával, Donáth Annával? Miért nem kérte eddig egyetlen alkalommal sem a kormánypárti EP-képviselők véleményét a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekben? Hogyan tudja összeegyeztetni a magyar baloldali ellenzékkel történő rendszeres informális konzultációit azzal, hogy a biztosi munkájára vonatkozó előírások szerint semlegesen és objektíven kéne folytatnia a tevékenységét? kérdezi a frakció Jourovától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában