kell a támogatás

2020.07.21. 18:25

Írdalá.hu: működésbe lépett a nemzetközi kampány

Már az első napokban százával csatlakoztak Európából Székelyföld ügyéhez.

Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18. Óriási székely zászlót visznek Sepsiszentgyörgy fõterére a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összehívott centenáriumi székely nagygyûlés résztvevõi 2018. november 18-án. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Egymás után csatlakoznak a külföldi támogatók a székelyek ügyéhez, a kezdeményezés brüsszeli hivatalos felületén azt lehet látni, hogy az utóbbi napokban Európa számos országának polgárai százával írják alá az online petíciót – ismerteti a Magyar Nemzet. Mások mellett spanyolok, svédek, írek, németek, lengyelek és dánok állnak a székely kezdeményezés mellé, szombat óta – az anyaországi és határon túli – magyar támogatókkal együtt már több mint ezren csatlakoztak az ügyhöz. Erre pedig nagy szükség van, mert

a Minority Lives Matter (a kisebbségben élők élete számít) szlogennel is kampányoló, Pesty László vezette csapat november 7-ig nem négy, hanem hét európai uniós országban is el akarja érni a jogszabályban rögzített limitet.

Emellett még azt a vállalást tették, hogy újabb egymillió embert állítanak a székelyek ügye mellé. Emlékezetes, május 7-ig az online térben összegyűlt az egymillió aláírás (papír alapon 250 ezren támogatták a kezdeményezést), de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában jött össze kellő támogatás.

A kampánycsapat most azon dolgozik, hogy legalább további hét országban – Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban – is sikerre vigyék az ügyet. A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában