fontos szervezet

2019.03.04. 11:07

Ismét lesz uniós nagykövete az Egyesült Államoknak

Az amerikai külügyminisztérium tavaly mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU washingtoni külképviseletét.

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát – jelentette be hétfőn Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet.

Levelében Sondland üdvözölte Sztavrosz Lambrinidisz kinevezését a távozó David O'Sullivan washingtoni uniós nagykövet helyére, illetve arról számolt be, hogy országa Mike Pompeo külügyminiszter utasítására visszaminősíti az EU külképviseletét állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről.

„Az Európai Unió páratlanul fontos szervezet, az Egyesült Államok egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és prosperitás garantálásában” – írta Sondland.

„Komoly erőt képvisel, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködik, a munkahelyteremtéstől és a gazdasági növekedéstől egészen a nemzetközi normák megállapításáig és a destabilizáló rezsimek ellenőrzés alatt tartásáig” – emelte ki.

„Európa biztonsága és sikeressége elválaszthatatlan az Egyesült Államok biztonságától és sikerességétől” – hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU washingtoni külképviseletét. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában