atrocitások

2020.12.12. 23:16

Ismét tüntettek a biztonsági törvény ellen Franciaországban, a rendőrség megelőzte a incidenseket

A menetet jelentős erőkkel biztosította a rendőrség, és lezárta a környező utcákat azért, hogy a rendbontók ne tudják megközelíteni a békés tüntetőket.

Több ezren tüntettek az egymást követő harmadik szombaton Párizsban és több francia nagyvárosban a nemzetbiztonsági törvény vitatott passzusa ellen.

Míg az előző két hétvégén a fővárosban a menethez csatlakozó anarchista rendbontók és radikális tüntetők incidenseket provokáltak, összecsaptak a rendőrökkel, kirakatokat törtek be és gépjárműveket gyújtottak fel, ezúttal a rendfenntartó erőknek sikerült megakadályozni a rendbontásokat.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte mintegy 26 ezren tiltakoztak 85 városban.

Múlt szombaton 46 ezren tüntettek, míg két héttel ezelőtt a rendőrség szerint 133 ezren, a szervezők szerint félmillióan vonultak utcára.

A kormányzati javaslatok elleni, jogvédő szervezetekből és szakszervezetekből álló kollektíva Párizsban ezúttal nem hirdetett központi megmozdulást, de néhány csoport felhívására a rendőrség szerint ötezren, a szervezők szerint tízezren vonultak végig a belvárosban „Elég a szabadságjogokat sértő törvényekből, elég az iszlamofóbiából” feliratú tábla mögött.

A menetet jelentős erőkkel biztosította a rendőrség, és lezárta a környező utcákat azért, hogy a rendbontók ne tudják megközelíteni a békés tüntetőket.

„A menet feszült hangulatú volt, a rendőri erők folyamatosan beavatkoztak, kiemelték a radikálisokat, és megakadályozták, hogy kialakuljon egy black bloc csoport”, amely rendbontást kezdeményez – közölte a prefektúra, amely 142 potenciális randalírozót előállított.

„Több száz rendbontó jött azért, hogy erőszakosan fellépjen. A rendbontók elleni határozott stratégia – 142 előállítással és a menet biztosításával – lehetővé tette, hogy megakadályozzuk őket ebben, és megóvjuk az üzleteket” a fosztogatásoktól – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, aki arról tájékoztatott, hogy a múlt szombati erőszakos incidenseket követően 95 embert állítottak elő, 67 rendőr megsérült és jelentős anyagi károk voltak.

A rendőrség szerint Lyonban 2 ezren tüntettek, s a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a felvonulás végén őket megdobáló embereket, míg Montpellier-ben 1800-an, Strasbourgban 1300-an, Toulouse-ban 1200-an, Marseille-ben pedig mintegy ezer békés tiltakozó vonult utcára.

A francia kormánytöbbség két hete jelezte, hogy átírja és újabb parlamenti vitára bocsátja a nemzetbiztonsági törvénytervezet azon cikkelyét, amely szabályozza a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek és felvételek közzétételét.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák.

Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában