üldözött kisebbségek

2020.12.30. 23:22

Iszlamisták vezette tömeg rombolt le egy hindu templomot Északnyugat-Pakisztánban

A Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt vezette tömeg gyújtott fel és rombolt le szerdán egy hindu templomot Északnyugat-Pakisztánban – közölte egy magas rangú helyi rendőrségi tisztségviselő.

A Hiber Pakhtunkva tartomány Karak nevű településén történt incidenst jogvédők és Shirín Mazari, pakisztáni emberi jogi miniszter is elítélte. A tárcavezető a Twitteren sürgette a bűnüldözési hatóságokat az elkövetők felelősségre vonására.

Irfanullah Hán, körzeti rendőrfőnök időközben közölte, hogy kilenc gyanúsítottat előállítottak a történtekkel kapcsolatban.

Szemtanúk beszámolói szerint a csőcselék a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam párt helyi vezetőivel az élén azt követően támadta meg az 1900-as évek elején épített templomot, hogy a helyi hindu közösség engedélyt kapott az imaház felújítására a hatóságoktól.

A békésnek indult tüntetés az imámok provokatív szónoklatai nyomán csapott át erőszakba.

A történteket megelőzően néhány héttel a kormány a vallási vezetők tanácsa jóváhagyásával engedélyezte egy új hindu templom megépítését Iszlámábádban. A muszlim többség és a hindu kisebbség általánosságban békésen él egymás mellett Pakisztánban, az utóbbi években azonban előfordultak hasonló erőszakos incidensek.

A pakisztáni hindu kisebbség nagy része Indiába vándorolt ki, miután az egykori brit gyarmatot felosztották 1947-ben.

Címkék#Pakisztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában