kollektív válasz

2018.11.09. 14:04

Izsák Balázs: a székely nagygyűlésen súlyt kell adni az autonómiaigénynek

A tömegrendezvények egyben a készenléti állapot fenntartásának a gyakorlatai is.

Marosvásárhely, 2018. március 10. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékmûvénél 2018. március 10-én. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Fotó: Boda L. Gergely

Izsák Balázs szerint a székelyek november 18-ra Sepsiszentgyörgyre tervezett nagygyűlésén súlyt kell adni annak az autonómiaigénynek, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Sepsiszentgyörgyön beszélt erről egy péntek délután tartott sajtótájékoztatón. Úgy vélte: minden embernek éreznie kell Székelyföldön, hogy felelőssége van a közösségével szemben, és azzal tehet a közösségéért, az autonómiaigény valóra váltásáért, hogy évente egy vagy két alkalommal elmegy az SZNT tömegrendezvényeire.

Izsák Balázs elmondta: az elmúlt napokban tett brüsszeli látogatásán azt tapasztalta, hogy a székely diplomácia a nemzetközi élet részévé vált. Ennek azonban csak akkor van súlya, ha az, aki megszólal a nemzetközi fórumokon, fel tudja mutatni, hogy az üzenet mögött egy élő közösség és közösségi akarat van – jelentette ki. Úgy vélte, e közösségnek és e közösségi akaratnak a megmutatására nyílik lehetőség a székely nagygyűlésen.

Az SZNT elnöke megjegyezte: a tömegrendezvények egyben a készenléti állapot fenntartásának a gyakorlatai is. Erre pedig azért van szükség, mert csak az éber közösség áll készen arra, hogy bármikor kollektív választ adjon a jogsértésekre.

Az SZNT elnöke reményét fejezte ki, hogy nem lesz arctalan a sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlésen összegyűlő tömeg, sokan érkeznek székely népviseletben, székely zászlókkal, és olyan táblákat is hoznak magukkal, amelyeken jelzik, mely településről jöttek.

Izsák Balázs szerint a nagygyűlésnek fel kell mutatnia, hogy ugyanolyan erős az akarat a székelységben, mint öt évvel ezelőtt a székelyek nagy menetelése idején. Ugyanakkor azt is fel szeretnék idézni, hogy gróf Bethlen István kezdeményezésére Ugron Gábor, Jancsó Benedek, Urmánczi Nándor, Pál Árpád és társaik száz évvel ezelőtt alapították meg a Székely Nemzeti Tanácsot. Hozzátette: az akkori SZNT által megfogalmazott jövőkép ma az autonómiaigényben ölt testet.

Az SZNT elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partnerséget vállalt a szervezésben, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről is a legnagyobb készséget, nyitottságot tapasztalta.

Elmondta: egyetértés van a magyar politikai szervezetek között abban, hogy szükség van a hasonló tömegrendezvényekre.

Borítókép: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél 2018. március 10-én.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában