Járvány

2021.11.12. 14:53

Japán a kórházi kapacitások növelésével és harmadik oltással készül a járvány újabb hullámára

Sürgős tervet vázolt fel a kórházi ágyak és az orvosi erőforrások növelésére a koronavírus-fertőzés újabb, téli hullámára készülve pénteken Kisida Fumio japán kormányfő.

Miután a nyáron a járvány ötödik hulláma kis híján térdre kényszerítette az egészségügyi rendszert, a fertőződések és a halálesetek száma drámai mértékben csökkent, mert a lakosság hetven százalékát már beoltották.

A múlt hónapban feloldották az ország nagy részére vonatkozó rendkívüli intézkedéseket, de az egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a járvány valószínűleg ismét fellángol, ahogyan a múlt télen is történt.

A kormány azt tervezi, hogy mintegy 30 százalékkal növeli a kórházi ágyak számát, támogatja az otthoni ápolást, és adatokat gyűjt arról, melyik térségben nehezedhet nagyobb nyomás a kórházakra.

„Az egészségügyi rendszer megerősítésével párhuzamosan decembertől informatikai rendszerek segítségével nyilvánosságra hozzuk a kórházi ágyak számát és az egyes kórházak állapotát” – mondta Kisida újságíróknak.

A kormányfő a hét elején azt mondta, a kormány kezében a világjárvány elleni küzdelemben a szájon át szedhető gyógyszer lesz az „aduász”, amelynek beszerzésével megelőzhető a kórházi kezelés.

A szerdai bejelentés szerint Japán mintegy 1,2 milliárd dollárt fizet a világ egyik legnagyobb gyógyszergyárának, az amerikai Merck & Co. vállalatnak 1,6 millió adag, koronavírus elleni tablettáért, a molnupiravirért.

Ezzel egy időben a jövő hónaptól kezdődően megkezdődik a harmadik, emlékeztető oltások beadása, és a kormány azt fontolgatja, hogy az oltásokat kiterjeszti már az ötéves gyermekekre is.

Japánban eddig valamivel több mint 18 ezer haláleset történt, és mintegy 1,7 millió fertőzés regisztráltak. A kormányt azonban heves kritikák érték, mert a nyáron sokan saját otthonukban haltak meg, mert a kórházak nem tudták fogadni az összes beteget. Szuga Josihide korábbi miniszterelnök szeptemberben a többi között az egészségügyi válság kezelése miatt mondott le.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában