Életeket menthetünk

2018.08.24. 12:46

Jelentős vérhiány van az országban

Míg egy átlagos napon 1600-1800-an adnak vért, addig idén augusztusban – az intenzív toborzás ellenére is – ettől jelentősen elmaradt a véradások száma .

Budapest, 2018. május 14. Egy férfi vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A súlyos vérhiányra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt hívta fel a figyelmet – tájékoztat a Magyar Idők.

Minden évben jellemző, hogy a nyári hónapokban, különösen augusztusban csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. A két szervezet tájékoztatása szerint az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon és az erre szedett gyógyszerek, valamint a nyári szabadságolások állnak.

Vérre azonban állandóan szükség van az életmentő beavatkozásokhoz, a tervezett műtétekhez és a krónikus kezelésekhez is, ezért az elmúlt időszak alacsony véradási száma miatt

most különösen fontos, hogy mindenki, aki egészségesnek érzi magát, menjen el vért adni.

Ezzel nemcsak segíti embertársai gyógyulását, de sok esetben szó szerint életet ment – hangsúlyozta az OVSZ.

A lap cikkében ismerteti,

van olyan vérkészítmény, amely csupán öt napig tárolható, így a vérellátó szolgálat célja, hogy minden vércsoportból lehetőleg ennyi tartalékkal rendelkezzen.

A vérkészletek folyamatos feltöltése – főleg a negatív vércsoportokban – nemcsak nálunk, hanem a fejlett világban mindenütt kihívást jelent.

Dexler Donát, az OVSZ volt főigazgatója a Világgazdaságot korábban úgy tájékoztatta: tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért itthon, mint 2016-ban, a 2015-ös adatokhoz képest pedig 4700-zal csökkent a donorok száma. Ennek az egyik fő oka az említett nyári időszakon kívül, hogy bár a lakosság – és velük együtt a visszatérő véradók is – kiöregszenek, addig

a fiatalokat nehéz megnyerni a véradásra.

A véradással járó szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepatitis B, a hepatitis C és a szifilisz kimutatására is. A szervezők kérik a véradókat, hozzák magukkal személyi irataikat és taj-kártyájukat, valamint fogyasszanak bőségesen folyadékot a donáció előtt és után. A helyszínekről, időpontokról az ovsz.hu/ver/veradasok, valamint a veradas.hu weboldalakon olvasható tájékoztatás.

Borítókép: Egy férfi vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.

MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában