EP-választás

2019.05.03. 18:38

Jobbik: bérezésben a cselédsorból a középmezőnybe kell lépni

A Jobbik alelnöke azt nevezte az európai parlamenti (EP-) választás igazi tétjének pénteki sajtótájékoztatóján, hogy sikerül-e a „cselédsorból” az uniós középmezőnybe ugraniuk a Magyarországon fizetett béreknek az elkövetkező időszakban.

Z. Kárpát Dániel, aki a párt EP-képviselőjelöltje is, arról beszélt: a magyar bérek az Ausztriában, de a térség többi államaiban fizetettekhez képest is leszakadóban vannak, holott a helyzet megoldása a Jobbik által javasolt – azonos munkáért egyenlő bért biztosító – bérunió lenne.

A felzárkózás eszközeit sorolva szükségesnek nevezte a multicégekkel kötött stratégiai megállapodások felülvizsgálatát annak érdekében, hogy ezeknél a munkaadóknál legalább a termelékenység növekedésének arányát kövesse a béremelés.

Szintén ide sorolta a nemzetközi cégeknek nyújtott támogatások rendszerének felülvizsgálatát, valamint azt, hogy ne törjék le a béreket külföldi vendégmunkások tömeges Magyarországra hozatalával.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva évtizedes folyamatnak nevezte a magyar bérek felzárkóztatását, hangsúlyozva, nagyban csillapítaná a Magyarországról induló kivándorlást, ha a hazai fizetések elérnék az uniós átlag négyötödét.

A Jobbik EP-listaállítását két nap alatt támogató 31 ezer ember nevében kérte ki magának Z. Kárpát Dániel azt az újságírói felvetést, hogy a Nemzeti Választási Irodánál jelentkeztek olyanok, akik nem írták alá, mégis szerepelnek ezeken az íveken.

Azt hangsúlyozta: más pártoktól eltérően a Jobbiknál mindig volt következménye, ha valaki visszaélést követett el, de azt is felvetette, hogy akár az ellenük „szervezett sajtókampányt” folytató ellenfeleiktől is származhatnak problémás aláírások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában