Közösségek

2021.09.24. 18:21

Jövőre 400 milliót ad a kormány nemzetiségi táborokra

Az ideinél 50 millió forinttal többel, 400 millió forinttal támogatja a kormány a nemzetiségi táborokat 2022-ben – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken, a Fejér megyei Mányon.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Leimen-ház - Magyarországi Német Közösségi Ház és Kulturális Centrum átadóünnepségén Mányon 2021. szeptember 24-én. A hazai németség nyelvének és kultúrájának megõrzését szolgáló mányi közösségi ház egyes részeinek felújítására, új épületek megépítésére a kormány 190 millió forintot biztosított.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Soltész Miklós a Leimen-ház – Magyarországi Német Közösségi Ház és Kulturális Centrum átadóünnepségén azt mondta, hogy jövő kedden jelenik meg a kiírás a nemzetiségi táborokra és egy hónapig lesznek elérhetők a támogatások.

Beszélt arról is, hogy

az elmúlt hét-nyolc évben 2400 nemzetiségi tábort támogattak, a járvány ellenére idén 366 tábort szerveztek meg a támogatásokból a hazai nemzetiségek.

Megjegyezte, hogy a táborrendezésben élen járt a német nemzetiség.

Az államtitkár közölte:

a hazai németség nyelvének és kultúrájának megőrzését szolgáló mányi közösségi ház egyes részeinek felújítására, új épületek megépítésére a kormány 190 millió forintot biztosított.

Soltész Miklós úgy fogalmazott, „történhet bármi a világban, legyen bármi is a hétvégi német parlamenti választások végeredménye, jelenleg Mány a világ közepe”, hiszen a hazai német nemzetiség számára fontos épületet adnak át. Lezárult az építkezés korszaka, de kezdetét veszi egy másik építkezés, hisz az épületeket meg kell tölteni élettel, aminek az élére a helyi közösségeknek kell állniuk – mondta.

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője levélben üdvözölte a jelenlévőket és azt emelte ki, hogy több mint tizennyolc éves folyamat eredményeként Mány és a térség egyik kiemelkedő közösségi tere jött létre. Reményét fejezte ki, hogy a negyvenszemélyes konferencia- és próbatermek, közösségi terek képesek lesznek a magyarországi németség igényeit kielégíteni és még a turisztikai vonzerőt is növelik.

Ritter Imre az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője elmondta, hogy

az északi régió kulturális képzőközpontja lesz a Leimen-ház, amire rendkívüli szükség van, hiszen a tánccsoportok, énekkarok nem maguktól működnek, és a magyar felsőoktatásban nincs nemzetiségi szinten ilyen irányú képzés. Ezt az űrt töltheti be a ház a jövőben

– tette hozzá.

Jelezte, hogy az épületekben a tematikus nemzetiségi tanterem és a fogadó még nincs kész.

Fuchs János a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége elnöke felidézte, hogy 2003-ban kezdődött el a ház építése a német testvértelepülés, Leimen, valamint a német belügyminisztérium támogatásával. Miután a forrás elfogyott, tizenhárom évig állt a munka, később sokszor nekifutottak, és most végre sikerült befejezni a magyar kormány támogatásával.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Leimen-ház – Magyarországi Német Közösségi Ház és Kulturális Centrum átadóünnepségén Mányon 2021. szeptember 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában