Ország-világ

2021.05.16. 14:49

Karácsony Gergely már 2013-ban is hazudott a doktorijáról

A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltjéről nem először derült ki, hogy tévedésből szerepelt az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése.

Budapest, 2020. január 22. Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nem először kell magyarázkodnia Karácsony Gergelynek a képesítése, valamint a tanulmányai miatt, ugyanis már 2013-ban is tévesen szerepelt a Párbeszéd honlapján, hogy Karácsony doktori fokozatot (PhD) szerzett – írja a Magyar Nemzet. Ekkor még elismerte a hibát a baloldali előválasztás legújabb résztvevője, aki azzal magyarázta az esetet, hogy félreérthetően voltak megfogalmazva az adatai, emiatt tévedésből tüntették fel a nem létező doktoriját a pártja weboldalán.

Ekkor a Magyar Nemzet hívta fel Karácsony figyelmét a hibára, aki megköszönte, hogy lapunk észrevette a tévedését.

Karácsonynak már 2013-ban is magyarázkodnia kellett a doktorija miatt (a kapcsolódó hír a kép bal oldalán látható). Fotó: Magyar Nemzet

 

A baloldali előválasztásra szombaton bejelentkező Karácsony doktori tanulmányaival kapcsolatosan Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta:

„Karácsony Gergely pontosan annyi támogatást és bizalmat kapott, mint bármilyen más fiatal és alulfizetett oktató.”

Lánczi András hozzátette:

„2004-ben én vettem fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladatainkat. Ekkor már PhD hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén. Minden arra utalt, hogy tudományos pályára készül, ebbe beleillett a Mediánnál töltött gyakorlati tevékenysége, a Norvég Alapban végzett kutatói munkája.”

Az egyetem rektora Karácsony hozzáállásáról és a közös munka befejezéséről elmondta: 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem. Mivel továbbra is azt állította, hogy a doktori dolgozatának már nincs sok híja, azt ajánlottam fel neki nagyvonalúan, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját. Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntettük a munkaviszonyát.

Az elmúlt napokban ismét megjelent a hír, miszerint a 2018-as miniszterelnöki kampánya során, ugyancsak a pártja honlapján, tévesen szerepelt az az információ, hogy sikeresen elvégezte a doktori képzést, most azonban elmaradt a helyesbítés. A baloldal miniszterelnök-jelölti pozíciójára készülő Karácsony Gergely több doktori iskolát is elkezdett, azonban a PhD fokozatot nem tudta megszerezni, mivel egyik képzést sem tudta befejezni. A nyelvvizsga hiánya miatt azonban a doktori képesítést még akkor sem mondhatná el magáról, ha a szakmai előmenetele makulátlan lett volna. Karácsony a nyelvtudása miatt is kénytelen volt magyarázkodni, mivel azt állította, hogy van nyelvvizsgája, miközben csak egy lektorátusi igazolással rendelkezik angol nyelvből, ami alapján később, hat éven át adjunktusként taníthatott tudományos cím és nyelvtudás nélkül. Karácsony a nyelvtudásával kapcsolatos kérdésekre dühös hangú bejegyzésben reagált, azonban a konkrét válaszadást elkerülte.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában