Ország-világ

2021.05.27. 06:29

Karácsony Gergely mítoszépítésbe kezdett

Karácsony Gergely vélhetően Amerikából érkező kampánytanácsadók javaslatai alapján egy mesterséges, nem önazonos szerepet játszik – fejtette ki Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ennek része az a mítoszépítés is, miszerint megkereste őt a „hatalom”, hogy mennyiért lépne vissza az előválasztáson.

„Az elmúlt hetekben a hazugságspirálba került Karácsony Gergelyről kiderült, hogy az általa játszott szerep minden eleme hazugságon alapul, sem a végzettségéről, sem a nyelvtudásáról nem mondott igazat” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Szerinte a politikus igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a Fidesz tartana tőle, mivel a felmérések alapján jelenleg nem áll jól a baloldali miniszterelnök-jelöltek versenyében. Karácsony legutóbb úgy fogalmazott: „Megkeresett a hatalom, hogy mennyiért nem indulnék az előválasztáson.” Deák Dániel úgy véli, a főpolgármester ezzel is erősíteni kívánja saját pozícióját. Az elemző hangsúlyozta: ez a kijelentés is a mítoszépítés része, amelynek nincs valóságalapja, nem meglepő, hogy ezt az állítását Karácsony semmilyen bizonyítékkal nem tudja alátámasztani.

„Ugyanez történt az állítólagos diszlexiája kapcsán is: ködösített, az állításait nem támasztotta alá semmilyen kézzelfogható bizonyítékkal”

– emlékeztetett Deák Dániel.

Szerinte Karácsony Gergely komoly problémája, hogy vidéken egyáltalán nem népszerű, még a saját szülőfalujában is kétharmados eredményt ért el a Fidesz a 2018-as parlamenti választáson, miközben az általa vezetett MSZP–Párbeszéd-listára is lehetett volna szavazni. Ennek érdekében igyekeznek az amerikai kampánytanácsadók egy őszinte, „vidéki srác” szerepében feltüntetni a balliberális miniszterelnök-jelöltet, ezért ejt el egy-egy ilyen nyilatkozatot – közölte a vezető elemző.

„Ez ugyanakkor kevés lesz, az elmúlt hetekben botrányt botrányra halmozó politikus várhatóan nem tudja majd megszólítani a győzelemhez szükséges vidéki választópolgárokat”

– véli Deák Dániel.

A szakértő arról is beszélt, hogy ugyancsak nem a valódi énjét mutatja Karácsony a hatalom megszerzésének kérdésében, a főpolgármester valójában tudatosan, politikai ambícióktól fűtve próbál lépésről lépésre feljebb törni a ranglétrán. Így kerületi polgármesterből főpolgármester lett, most pedig – miután 2018-ban egyszer már elbukott a terve – ismét a miniszterelnöki ambíciói hajtják.

Már a 2019-es önkormányzati választási kampányban is nyíltan beszélt arról, hogy hídfőállásként tekint a főpolgármesterségre, tehát a mostani állításaival ellentétben egyáltalán nem igaz, hogy ne tervezte volna el már évekkel ezelőtt az indulását a kormányfői posztért.

A valóság ezzel szemben az, hogy már évtizedek óta a balliberális hatalmi elit tagja, a Gyurcsány-kormányt is kiszolgálta, ráadásul hatalomvágy fűti, egyik pozícióból a másikba szeretne lépni. „A főpolgármester azzal az üzenettel, hogy őt a »hatalom« is félre szeretné állítani, már az előválasztásra gondol” – erősítette meg az elemző.

„Hiába döntötték már el ugyanis a baloldali pártvezetők, hogy ő lesz a közös miniszterelnök-jelölt, az előválasztásra mindenképpen mozgósítani akarják a szavazótáborukat, hiszen ettől a kampánytechnikai eszköztől remélik a baloldali szimpatizánsok aktivizálódását” – fűzte hozzá Deák Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában