egészségügy

2021.02.04. 12:17

Kásler: sikeres a magyar tüdőtranszplantációs program

Sikeres a magyar tüdőtranszplantációs program, 2015. decemberi indulása óta elvégezték a 101. ilyen műtétet – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós jelezte, két napja jelentették be, hogy elvégezték a századik tüdőátültetést Magyarországon, azóta még egy sikeres műtéten vannak túl a szakemberek.

A miniszter felidézte: a magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta pedig önálló európai programként működik.

A február 4-ei rákellenes világnap alkalmából a tárcavezető elmondta,

növekvő betegszám mellett a halálozás nem emelkedik, ami a terápiák hatékonyságát mutatja.

A miniszter kiemelte, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény, ez tette lehetővé, hogy létrehozzák a Közép-európai Onkológiai Akadémiát, amelynek 21 tagja van, és sor kerülhetett az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz való csatlakozásra is.

Ez azt is jelenti, hogy

a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni

- fogalmazott Kásler Miklós.

Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem (SE) Mellkassebészeti Klinikájának docense, a program szakmai vezetője arról beszélt: a magyar tüdőtranszplantációs program indulását a kormány egymilliárd forinttal támogatta, továbbá példaértékűnek nevezte az SE és az OOI közötti együttműködést.

Hozzátette: a további fejlesztésekkel lehetőség nyílik arra, hogy közép-európai centrummá váljanak, hiszen a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott az onkológiai intézet mellkassebészeti központja új műtőblokkjának kialakítására.

Elek Jenő, az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője szerint az intenzív terápia komoly orvostechnikai fejlesztésen ment keresztült. Utalt az úgynevezett műtüdő alkalmazására, amit ma már nemcsak a tüdőátültetéseknél, de a koronavírus-fertőzött betegek légzéstámogatására is használnak.

Polgár Csaba, az onkológiai intézet főigazgatója arról beszélt, büszke a magyar tüdőtranszplantációs programra és az abban résztvevő kollégákra. A tavasszal átadásra kerülő új műtőblokk nemcsak a tüdőátültetés további fejlődésére és fejlesztésére ad lehetőséget, de 21. századi körülményeket biztosít a tüdődaganatok sebészi és multidiszciplináris kezeléséhez – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában