Járvány

2020.03.16. 06:37

Katonai szakértők is segítik a konténerkórház építését

A mobil egészségügyi intézmény 150 fő befogadására lesz alkalmas.

Kiskunhalason felépül egy mobil konténerkórház a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ellátás bővítésére – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője vasárnap. Lakatos Tibor elmondta: a mobil konténerkórház kapaticáscsökkenés esetén bevonható a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe – írja a Magyar Nemzet.

Az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnokság vasárnapi közleménye szerint az egészségügyi és a járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató létesítmény 150 fő befogadására lesz alkalmas.

Mint ismert, a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében március 14-én újabb védelmi intézkedéseket jelentett be. Egyebek mellett tíz akciócsoportot állított fel, amelyek közül a mobil járványkórház létrehozásáért felelős akciócsoport vezetésével Tóth Tamás vezérőrnagyot, a büntetés-végrehajtási szervezet országos parancsnokát bízta meg. A büntetés-végrehajtás közlése szerint az akciócsoport kidolgozta a mobil járványkórház megvalósításra vonatkozó javaslatát, amit a belügyminiszter jóváhagyott és engedélyt adott az építkezés megkezdésére.

A lap úgy tudja,

az építkezést nagymértékben elősegítheti, hogy a kiskunhalasi börtön környezetében már kiemelt beruházásnak nyilvánították lakókonténerek építését, amellyel a büntetés-végrehajtás férőhelyeinek számát bővítették volna.

Nem véletlen, hogy a járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport vezetője Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás parancsnoka lett.

A mobil konténerkórház szakszerű kiépítésébe pedig várhatóan bevonnak katonai orvos szakértőket és katonai logisztikusokat is, akiknek vannak tapasztalatai az ilyen létesítmények működtetésében a missziós műveleti területekről.

A missziókba telepített katonai kórházakban konténerekből épített kórtermekben láttak el betegeket intenzív terápiás ágyakon, sok esetben lélegeztető-gépekkel. Az afganisztáni német NATO-konténerkórházban (Role), Mazari Sarifban például elengedhetetlen volt a tökéletes elkülönítés biztosítása a fertőzéses eseteknél. Az ilyen tábori egészségügyi központokban ugyanakkor kémiai és mikrobiológiai laboratórium és vérbank is működött.

A Magyar Honvédség rendelkezik konténerekből álló telepíthető mobil laborral is, amely Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke szerint alkalmas a koronavírus diagnosztizálására is.

A Magyar Honvédség telepíthető laborja öt húszlábas konténerről áll. A fejlesztése a 2002-es prágai NATO-csúcs után indult, ahol a biológiai fegyverek, a bioterrorizmus elleni védekezés részeként vállaltuk a diagnosztikai képesség kifejlesztését a szövetségnek. Az állandó, ebből a célból épített laboratóriumokban persze ennél nagyobb számú és a legveszélyesebb csoportba sorolt biológiai kórokozókat is képesek kimutatni a szakemberek.

A mobil labor jelentősége az, hogy telepíthető, tehát, házhoz vihetik a diagnosztikát egy karantén elrendelése esetén.

A szabvány konténerek közúton, vasúton, vízen és levegőben egyaránt egyszerűen szállíthatók. A komplexum a kijelölt helyre való megérkezés után három órával már képes az első vizsgálati mintákat fogadni.

Hat óra múlva pedig már a minták analízisét is meg tudják kezdeni a laborban dolgozó szakemberek.

A teljes állománnyal a laboratórium harminc napon keresztül képes működni. Naponta két, hatórás vizsgálati ciklusban összesen napi húsz minta feldolgozását végezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában