függetlenségi elképzelések

2021.01.25. 12:00

Kérdéses, hogy az Egyesült Királyság egyben marad-e a Brexit után

Felbomolhat a brit unió, ahogy Skóciában és Észak-Írországban is egyre többen támogatnának egy függetlenségi népszavazást.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Egy friss felmérés szerint a brit öntudat leépülőben van és megkérdőjeleződött a királyságot összetartó ereje – írja a V4NA hírügynökség.

Skóciában és Észak-Írországban is hajlanak az emberek egy újabb népszavazás kiírására, mely függetlenedésüket tenné lehetővé az Egyesült Királyságtól, derül ki egy friss felmérésből.

A Times napilap közvélemény-kutatása szerint, melyet a brit unió mind a négy országában lefolytattak, gyengülőben van a brit identitás, amely összetartotta a szigetország tagállamait, és kérdéses, hogy London meddig tud úrrá lenni a kialakuló ellentéteken a kérdés kapcsán.

Skócia függetlensége évek óta porondon van, és sok más statisztikát követően ismét megerősítést nyert, hogy a skótok fele támogatná a kiszakadást az Egyesült Királyságból.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) már azt is bejelentette, hogy a Brexit után ha Boris Johnson nem engedélyezi egy népszavazás kiírását az ország kiválásáról, akkor azt a skót kormány parlamenti felhatalmazással fogja megtenni.

Észak-Írország függetlensége kevesebb médiavisszhangot kapott, hiszen leginkább a Brexit-tárgyalások során került előtérbe a határkérdés. A felmérés szerint azonban

az észak-írek 51 százaléka szeretne a következő öt évben népszavazást kiírni a határok rendezéséről,

és az egység mellett kampányoló Unionista Párt már csak 5 százalékkal tudta megelőzni az egységes Írországot követelőket.

A konfliktusok ellenére egyelőre az angol és walesi megkérdezettek túlnyomó többsége nem akar függetlenséget. A kérdőív körvonalazta ugyanakkor, hogy Nicola Sturgeon skót első miniszter nem a levegőbe beszélt, és az unió mind a négy országa egyetért abban, hogy ez a következő 10 év során eldől és

Skócia valószínűleg független államként folytatja pályáját.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában