Diplomácia

2021.09.27. 12:41

Kész folytatni az együttműködést az új német kormányzattal Kína

Kész folytatni az együttműködést a leendő új német kormányzattal Kína, abban a reményben, hogy ezzel aktívan hozzájárulhat a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem és együttműködés fejlődéséhez – közölte a kínai külügyminisztérium hétfőn.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a német szövetségi parlamenti választások előzetes eredményeire reagálva elmondta: Kína kész a kétoldalú kapcsolatok és a nyílt szellemiségű párbeszéd folytatására az új kormányzattal a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés jegyében.

A szóvivő szerint a tények azt támasztották alá, hogy amennyiben Kína és Németország kitart a kölcsönös bizalmon és egyenlőségen alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítése mellett, úgy a fejlődés új szintjeire léphetnek, aktívan hozzájárulva a Kína és az EU közötti kereskedelemhez és együttműködéshez.

Angela Merkel leköszönő német kancellár vezető szerepet játszott a Kína és az Európai Unió által hosszú tárgyalások után tavaly december végén jóváhagyott beruházási megállapodás tető alá hozásában. Németország számára különösen fontos a kínai piac, ahol számos német gyártó tevékenykedik, elsősorban az autóiparban. A megállapodás ratifikálása könnyíthetné a külföldi vállalatok hozzáférését a kínai piachoz, egyebek mellett például annak a szabálynak az eltörlésével, hogy a külföldi vállalatok csak helyi partnereken keresztül működhetnek Kínában. A megállapodás jövője azonban bizonytalanná vált azóta, hogy az EU és Kína emberi jogi kérdések kapcsán kölcsönösen szankciókat vezetett be egymással szemben.

Hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor Hua Csun-jing bejelentette: Vang Ji kínai külügyminiszter kedden videókapcsolaton keresztül egyeztet majd Josep Borrell európai uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselővel a Kína és az EU közötti kapcsolatokról, valamint regionális kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában