Twitter-üzenet

2019.06.29. 08:31

Kézfogásra hívja Trump az észak-koreai vezetőt

Rövid találkozóra hívta meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe szombaton Donald Trump amerikai elnök. Észak-Korea érdekesnek nevezte az ajánlatot, de jelezte, hogy még nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól.

(FILES) In this file photo taken on February 27, 2019 US President Donald Trump (L) shakes hands with North Korea's leader Kim Jong Un following a meeting at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi. - US President Donald Trump said June 29, 2019, he was open to meeting Kim Jong Un at the demilitarised zone between North and South Korea while on a trip to Seoul this weekend. "After some very important meetings, including my meeting with President Xi of China, I will be leaving Japan for South Korea (with President Moon). While there, if Chairman Kim of North Korea sees this, I would meet him at the Border/DMZ just to shake his hand and say Hello(?)!," Trump tweeted from Japan's Osaka, where he is attending the G20 summit. (Photo by Saul LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes szerint a találkozó „újabb jelentős alkalom lehetne a két vezető személyes kapcsolatának elmélyítésére és a kétoldalú viszony szorosabbra fűzésére”.

Trump jelenleg a japán Oszakában tartózkodik a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozóján.

Az amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetben azt írta, Japánból vasárnap Dél-Koreába utazik, hogy találkozzon Mun Dzse In államfővel. Úgy fogalmazott,

ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető látja üzenetét, találkozhatnának egy kézfogásra a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben.

Trump idén február végén találkozott az észak-koreai vezetővel Vietnamban, de a tárgyalások megfeneklettek a Koreai-félsziget atommentesítésének kérdésében, és a hanoi csúcs végül megállapodás nélkül, a vártnál gyorsabban ért véget.

Az amerikai elnököt a hét elején megkérdezték, találkozik-e Kim Dzsong Unnal ázsiai körútja során. Kitérő választ adott, azt felelte, sok emberrel találkozik majd, elképzelhető, hogy Kim Dzsong Unnal is beszélhet, de más körülmények között.

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezet katonai szempontból rendkívül megerősített határterület. Látogatása nagy biztonsági előkészületeket igényel és azt is a legnagyobb titokban végzik. Trump egyszer már megpróbálta felkeresni, amikor 2017-ben Szöulba, a dél-koreai fővárosba látogatott, de akkor a helikoptere nem szállhatott le a területen a nagyon sűrű köd miatt.

Borítókép: Donald Trump és Kim Dzsong Un kézfogása a 2019. februári vietnami találkozón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában