150 ezer érintett pár

2020.06.10. 07:06

Kifizeti a meddő pároknak az állam a kivizsgálást és a terápiát

A férfimeddőség mögött húzódó egészségügyi problémák időben felismerve jórészt kezelhetők, ezzel pedig családok ezrei kaphatják vissza az esélyt a gyermekvállalásra – állapították meg az Egyházi Kórházak Egyesülése által szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Ma már valamennyi meddő párnak az állam finanszírozza a szükséges kivizsgálást és terá­piát, beleértve az orvosi beavatkozásokat és a gyógyszeres kezelést.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon a felmérések szerint minden hetedik nemzőképes korú pár fogamzásképtelen, ennek hátterében állhatnak hormonális rendellenességek, szervi vagy ivarsejtbeli okok, illetve lelki tényezők is – hangzott el az Egyházi Kórházak Egyesülése által szervezett virtuális kerekasztal-beszélgetésen. A 150 ezer érintett párnál a fogantatás negyven százalékban a nő, negyven százalékban a férfi, húsz százalékban pedig valamilyen közös probléma miatt nem jön össze – írja a Magyar Nemzet.

Pedig a megoldás sosem volt annyira kézzelfogható közelségben, mint 2019 decembere óta: akkortól – egy kormányzati döntésnek köszönhetően – az államilag finanszírozott meddőségi centrumok földrajzilag teljes mértékben lefedik Magyarország területét.

„Valamennyi meddő párnak az állam finanszírozza a szükséges kivizsgálást és terápiát, beleértve az orvosi beavatkozásokat és a gyógyszeres kezelést”

– hangsúlyozta Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke. A szakember hozzátette: a párok sokszor már eleve megkésett biológiai helyzetben jutnak el a gyerekvállalás gondolatáig, amikor annak már nagyon kicsi az esélye.

„Mindkét nemnek komoly identitáskrízist jelenthet megélni a termékenységgel kapcsolatos problémákat, ezért is fontos, hogy az érintettek beszéljenek erről, felülemelkedjenek rajta annak érdekben, hogy megoldást találjanak a gondjaikra” – fogalmazott Szél Dávid pszichológus. Úgy vélte, érzékenyen kell hozzáállni ehhez a problémához, mert ez párkapcsolati és önismereti kérdés is egyben.

Az infertilitás a mai napig nagyon erős tabu a magyar társadalomban. Ezt mutatja az is, hogy a Nézőpont Intézet és a német Merck Kft. tavalyi kutatásában megkérdezettek közel egyharmada úgy érzi, a párjával sem, több mint fele az orvosával sem, több mint kétharmaduk pedig családtagjaival sem tudná ezt megbeszélni. A férfiak ugyanakkor zárkózottabbak, szignifikánsan magasabb náluk a válaszmegtagadás, mint a nőknél, de közülük sokkal többen keresnek választ az interneten, mint a nők közül.

Ez a fajta kettősség máshol is megmutatkozik: a felmérésből jól kivehető, hogy

míg a nők 92 százaléka fordulna orvoshoz meddőségi probléma esetén, addig a férfiak lényegesen kisebb arányban, 76 százalékban.

Ráadásul a nők 79 százaléka jelezte, hogy első körben a nőgyógyászát keresné fel, a férfiaknak viszont csak kevesebb mint a fele fordulna urológus szakemberhez. Amikor pedig a válaszadók csak egyet jelölhettek meg a meddőség mögötti okok közül, akkor a nők 12 százaléka gondolta, hogy elsősorban kezelhető, de rosszul vagy egyáltalán nem kezelt egészségügyi probléma lehet a háttérben, míg a férfiaknál csupán hat százalék vélekedett így.

A Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulanciáját vezető Balogh István a konferencián úgy fogalmazott: a férfiaknak életük végéig megmarad a spermatermelő képességük, viszont a spermiu­mok minősége 35 év fölött egyre csak romlik. Ugyanígy igaz, hogy szakorvoshoz is minél korábban kell fordulni az eredményességért, ez a fajta felismerés azonban egyelőre nem számít általánosnak: a Merck Kft. egy korábbi kutatásában az olvasható, hogy a magyar fiatalok 82 százaléka nem gondolja, hogy egészségügyi akadályai lehetnek a családalapításnak. A megkérdezettek 78 százaléka nem tartja fontosnak az esetleges kezelhető meddőség megállapítására szolgáló szűrővizsgálatokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában