erőszak

2018.11.06. 14:58

Kiújultak a konfliktusok a Közép-afrikai Köztársaságban, több ezren menekülnek az összecsapások elől

A harcok során számos lakóház, egy piactér, továbbá egy menekülteknek fenntartott tábor is felégett.

Mintegy 27 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Közép-afrikai Köztársaságban kiújult konfliktus miatt – közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

Az ország északi részén október 31-én törtek ki erőszakos összecsapások fegyveres csoportok között. A helyzet rendkívül instabil, a milíciák között további harcokra, illetve civilek elleni atrocitásokra lehet számítani. A harcok során számos lakóház, egy piactér, továbbá egy menekülteknek fenntartott tábor is felégett – mondta el kedden a Világélelmezési Program szóvivője, Herve Verhoosel.

Verhoosel hozzátette azt is, hogy mintegy 27 ezer ember veszítette el otthonát, legkevesebb 10 ezren pedig a bozótosban bujkálnak. Emellett az erőszak további fenyegetést jelent az egyébként is kiszolgáltatott helyzetben lévő menekültek számára, akiknek nincs hozzáférésük élelemhez, menedékhez és az alapvető szükségleti cikkekhez.

A gyémántban gazdag, ám rendkívül szegény országban 2012 óta tart a válság: muszlim és keresztény lázadócsoportok közötti összecsapások bontakoztak ki. Az elhúzódó konfliktusos időszakot egy viszonylag nyugodt év szakította meg 2016-ban, 2017 elején azonban ismét kiújultak a viszályok az ország több városában.

Az ENSZ szerint az ország lakosságának mintegy negyede, 1,2 millió ember veszítette el otthonát az erőszakos cselekmények következtében.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné váló Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere meglehetősen ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a korábbi Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában