affér

2019.12.06. 12:51

Kiutasították Görögországból a líbiai nagykövetet a tengeri joghatóságra vonatkozó török-líbiai megállapodás miatt

Mohamed Júnisz AB Menfinek 72 órája van az ország elhagyására.

A görög vezetés bejelentette pénteken, hogy kiutasították az országból a líbiai nagykövetet a földközi-tengeri kizárólagos gazdasági övezetek határára vonatkozó líbiai-török megállapodás miatt, mert Athén szerint a november 27-i megállapodás sérti az ország szuverenitását.

Mohamed Júnisz AB Menfi nagykövetnek 72 órája van az ország elhagyására – közölte Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter athéni sajtótájékoztatóján. Megismételte Kiriákosz Micotákisz kormányfő hétfői kijelentését, miszerint Líbia és Törökország „durván megsértette a nemzetközi jogot”.

A lépés nem jelenti azt, hogy Athén megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával – tette hozzá. Athén követeli Tripolitól, hogy tájékoztassa a megállapodás részleteiről. „A megállapodáson a líbiai külügyminiszter aláírása szerepel, ugyanazé az emberé, aki szeptemberben a most megkötött megállapodással ellentétes biztosítékot adott Athénnak” – szögezte le.

Líbia athéni nagykövetsége egyelőre nem reagált a külügyminiszteri bejelentésre.

Görögország mellett Ciprus és Egyiptom is a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a Recep Tayyip Erdogan török elnök és a líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs által múlt szerdán Isztambulban aláírt megállapodást. Erdogan és Szarrádzs emellett egy biztonsági és katonai együttműködésre vonatkozó megállapodást is aláírt.

Számeh Sukri egyiptomi és Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, aki vasárnap Kairóban vitatta meg az ügyet, abban is egyetért, hogy Szarrádzsnak aligha van joga memorandumokat aláírni más országokkal, kilépve a kormányát létrehozó, ENSZ-közvetítéssel született egyezmény keretei közül.

A tengeri joghatóságra vonatkozó török-líbiai megállapodás újabb tényezővel bonyolítja azt a vitát, amely a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és gázlelőhelyek kiaknázása körül zajlik. Ankara, amely nem ismeri el önálló államként az etnikailag megosztott Ciprust, május óta földtani méréseket és próbafúrásokat végző hajókat küldött a sziget közelébe a kizárólag általa elismert szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével, azt állítva, hogy ezzel a térség energiaforrásaihoz fűződő jogaikat védi.

Athén szerint a török-líbiai megállapodás a két ország tengeri kizárólagos gazdasági övezetének határáról tudomást sem vesz arról, hogy e határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában