Észak-Korea

2021.06.18. 15:01

Konfrontációra és párbeszédre is készülnek az Egyesült Államokkal

Észak-Korea a konfrontációra és a párbeszédre is felkészül az Egyesült Államokkal – idézte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a kommunista ország állami hírügynöksége pénteki jelentésében.

Kim most először foglalt állást a januárban hivatalba lépett Biden-kormány Korea-politikájáról. Az állampárt, a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén szólalt fel csütörtökön.

– A főtitkár annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a párbeszédre és a konfrontációra, különösen az utóbbira kell felkészülni teljes mértékben, hogy országunk méltóságát és a független fejlődéshez fűződő érdekeit megvédjük – jelentette a KCNA, hozzátéve, hogy ez „megbízhatóan szavatolja majd az ország békés környezetét és stabilitását”. Kim szerint Észak-Koreának arra is törekednie kell, hogy saját kezdeményezéseihez kedvező külső környezetet teremtsen.

Vipin Narang, a massachusettsi műszaki egyetem (MIT) nukleáris szakértője szerint ezzel Kim kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt. Megjegyezte: tekintettel arra, hogy Észak-Koreában sem az élelmezési, sem a járványügyi helyzet nem túl kedvező, Kim feltehetően örül, ha elkerüli az összetűzést. Phenjan élelmiszerhiánnyal küzd, és a héten maga Kim is elismerte, hogy az élelmezési helyzet „feszült”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában