Fals családtámogatás

2019.01.24. 15:14

Kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen

Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek„ – jelentette ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos. A magyar kormány már korábban is tiltakozott.

Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.

Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra.

„Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek. Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek”

- jelentett ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

A rendszert a magyar politikusok a kezdettől fogva erős kritikával illették. A magyar kormány nevében legutóbb, még január 8-án az Igazságügyi Minisztérium (IM) emelt szót az új osztrák családtámogatási szabályozás ellen, kifejtve, hogy az összeegyeztethetetlen az európai uniós (EU-s) joggal.

Az IM akkor arra kérte az osztrák kormányt, hogy kezdeményezze az új előírások visszavonását. A tárca közölte:

a magyar kormány diplomáciai jegyzékben kérte Ausztria kormányát, hogy ne alkalmazza a családi ellátásra és a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírásokat, illetve kezdeményezze azok visszavonását.

Ismertették: a kifogásolt előírások értelmében január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg, a legtöbb esetben lényegében csökkentik.

A kormány álláspontja szerint

az új osztrák szabályozás sérti az EU működéséről szóló szerződés azon bekezdését, amelynek értelmében a munkavállalók szabad mozgása magában foglalja minden megkülönböztetés megszüntetését állampolgárság alapján a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatásban, a javadalmazásban, valamint az egyéb munka- és foglalkoztatási feltételekben.

Azt írták: a családi ellátás indexálásáról szóló előírások emellett ellentétesek két uniós rendelet kapcsolódó rendelkezéseivel is. Az új osztrák szabályozást ráadásul kellő felkészülési idő nélkül vezették be – tette hozzá az IM.

Hogy ez a politikusi kritika mennyire indokolt, azt az Ausztriában dolgozó Magyarok Információs Portálja, az osztrakugyek.com összefoglalása mutatja be szemléletesen.

Mint írják: Magyarország esetében mintegy a felére csökken az ellátás összege. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szülők kizárólag Ausztriából kapnak teljes összegű ellátást, úgy gyerekenként havonta 100 euróval fognak kevesebbet kapni, így az osztrák indexált családi pótlék teljes összege körülbelül 90-100 euró lesz. Aki különbözetet kap Ausztriából, az ennek megfelelően mintegy 50 euróval számolhat havonta gyerekenként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában