a kapcsolatok erősítése

2021.06.30. 21:00

Kövér László fogadta Azerbajdzsán parlamentjének elnökét

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Sahiba Gafarovát, az Azerbajdzsáni Köztársaság parlamentjének elnökét – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán.

„Azerbajdzsán kiemelt stratégiai partnerünk keleti kapcsolataink fejlesztésében, a türk nyelvi és kulturális rokonság erős és megbízható alapot biztosít az azeri és a magyar nép kapcsolatainak további széleskörű erősítésére” – mondta Kövér László a közlemény szerint.

A házelnök megköszönte vendégének, hogy az egyik első hivatalos külföldi útja Magyarországra vezetett, és, hogy ezzel is jelezte a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, a magyar és az azeri parlament kapcsolattartásának folyamatosságát.

A két házelnök egyetértett abban, hogy az együttműködés erősítésében meghatározó szerepet játszhat a két parlament baráti csoportja, valamint a szakbizottságok kapcsolatfelvétele.

Kövér László a baráti viszony szimbolikus kifejezésének nevezte azt a gesztust, hogy Azerbajdzsán a pandémia kialakulásakor maszkokat és fertőtlenítő szereket küldött Magyarországnak.

Magyarország a kezdetektől fogva elkötelezett támogatója az EU keleti partnerség politikájának, amelyben fontos szereplő Azerbajdzsán.

„Hazánk következetesen kiáll Azerbajdzsán területi integritása és szuverenitása mellett”

- mondta a házelnök.

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva a házelnök elmondta, hogy Magyarország a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, a megújuló energetikában, az egészségiparban és az IT szektorban lát lehetőségeket az együttműködés mélyítésére.

Azerbajdzsán a Déli Gázfolyosó révén kiemelt szerepet játszhat Európa energiabiztonságában. Energiaforrásaink diverzifikációja érdekében a Déli Gázfolyosóhoz való kapcsolódás Magyarország számára is kiemelt.

„Kiemelt figyelmet kívánunk fordítani az országaink közötti oktatási, tudományos, kulturális kapcsolatok további bővítésére.

Azerbajdzsán a magyar állami Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram egyik legnagyobb kedvezményezettje: a magyar kormány 200 azeri diák számára biztosít lehetőséget felsőfokú tanulmányaik megkezdésére országunkban” – áll az összegzésben.

A közlemény szerint Sahiba Gafarova nagyra értékelte, hogy Magyarország az első országok között volt, amely 1991-ben elismerte Azerbajdzsán függetlenségét és megemlítette, hogy jövőre ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját. Az államközi együttműködésről szólva megemlítette, hogy eddig 45 kormányközi megállapodást írtunk alá és 9 előkészítés alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában