Ország-világ

2021.06.05. 10:24

Kövér László: tragédia történt 101 éve, de túléltük (videó)

A házelnök szerint 101 évvel ezelőtt nem csupán arról volt szó, hogy a történelmi Magyarországot feldarabolják, hanem életképtelenségre is próbálták ítélni.

Június 4-én ünnepeljük a nemzeti összetartozást és gyászoljuk is a 101 évvel ezelőtti országvesztést is – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában, pénteken. A házelnök szerint 101 évvel ezelőtt nem csupán arról volt szó, hogy a történelmi Magyarországot feldarabolják, hanem valójában életképtelenségre is próbálták ítélni. Kövér László adásunkban beszélt a kisebbségi jogvédelemről, az Európai Unió politikájáról, a parlamentben héttől-hétre botrányt okozó politikusokról, valamint a 2022-es magyar országgyűlési választás tétjéről is.

A két világháború közötti gazdasági, kulturális és politikai teljesítmény az ország történetének legszebb lapjaira való Kövér László szerint.

Ritkaság a világtörténelemben, hogy egy ilyen megnyomorítás után egy nemzet 101 év után azt mondhatja, köszöni szépen, jól van – fogalmazott.

A házelnök azt mondja, a határon túli magyarok java részben önerejükből az utódállamok hasznos polgáraivá tudtak válni. Velkovics Vilmos felvetésére, hogy néhány hónapja a szlovák külügyi államtitkár biztonsági kockázatnak nevezte a magyar kisebbséget, emellett Ukrajnában nagyon komoly feszültségeket okoz a magyar nyelv használata, Kövér László elmondta,

szomorú, hogy mind a mai napig vannak olyanok, akik tudatosan játszanak rá az etnikai kártyára.

Kiemelte, szerencsére vannak pozitív példák is, hiszen számos, a többségi nemzethez tartozó politikus felismerte, hogy sokkal többre lehet menni együttműködéssel, összetartozással. Példaként hozta fel Szerbiát, hiszen ott hosszú ideje egy stabil, kiengesztelődési és barátkozási folyamat indult el, a szerbiai politikai elit rájött, hogy az érdekeink nagyon is egybeesnek, egymásra támaszkodva előrébb tudunk jutni, mint egymás ellenében.

Ott voltak a legdurvább konfliktusok és ha velük előrébb tudtunk jutni, akkor ne adjuk fel a reményt, hogy ezt előbb-utóbb a Kárpát-medence minden népe és vezetője meg fogja érteni

– tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az uniós bíróság elutasította Magyarországnak a Sargentini-jelentés megszavazásának módja miatt benyújtott keresetét, Kövér László úgy fogalmazott,

az Európai Parlament az európai demokráciák elleni merényletek egyike, az Európai Parlament nem a demokráciáért van, hanem az ellen dolgozik.

Azok, akik azt vizionálják, hogy egyenesen Brüsszelből összeállított európai pártistákról kellene szólnia az Európai Parlamentnek szavazni, azok vagy nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan érez egy egyszerű választópolgár Portugáliától Romániáig, vagy pedig egy nagyon cinikus játékot folytatnak, demokratikus mezben öltöztetve valójában annak a bürokráciának és oligarchiának a szekértolói, akik birodalmat akarnak csinálni Európából, nem pedig a szuverén nemzetállamok szövetségét – mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

A magyar parlamenti botrányokkal kapcsolatban Kövér László elmondta, szerinte szándékosan hozzák hétről-hétre olyan helyzetbe, hogy ne legyen más választása, mint szankciókkal élni.

A házelnök a házszabály szellemében próbál megálljt parancsolni a „hülyéskedésnek”, de – tette hozzá –

ilyenkor diktatúrát óbégatnak utána, a többmilliós fizetéssel bíró frakcióvezető pedig koldulhatja végig az országot.

Az egész egy bazári tréfa, egy kocsmai vicc – jelentette ki.

Nézze meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában