Ország-világ

2021.05.20. 12:55

Operatív Törzs: feltételekkel, de feloldják a kórházi látogatási tilalmat (videó)

A szakemberek a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb információkról számolnak be.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején elmondta, hogy szerdán 379 ember nem viselt maszkot. A korridorokon 48 intézkedés volt – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lenni a harmadik hullámon. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a pandémia továbbra is zajlik. Szólt arról is, hogy továbbra is a leghatásosabb fegyver a koronavírus fertőzéssel szemben a védőoltás.

A tegnap meghirdetett Pfizer-vakcinára szóló 199 ezer időpont fele mára betelt.

Müller Cecília elmondta, 64 800 adag Moderna, és 55 200 adag AstraZeneca vakcinát várnak csütörtökön és pénteken. Az utóbbi vakcinát csak második körös oltásra használják majd -tette hozzá a tiszti főorvos.

Véget ér a kórházi látogatási tilalom

A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően hétfőtől megszűnik a kórházakban a látogatási tilalom. Egy beteget egy fő látogathat meg 60 perces időtartamra – ismertette a részleteket. Csak egészséges egyén menjen be kórházba látogatni kizárólag védettségi igazolvánnyal – tette hozzá.

Még mindig nem találtak indiai mutánst Magyarországon – mondta Müller Cecília. 1720 koronavírusos gondozott van jelenleg, és ebből 618-an vannak kórházban – ismertette. Eddig a járvány kezdete óta 3778 gondozott halt meg a betegségben.

Mindössze 13 százaléknyi arányban fertőzödtek meg a gondozottak itthon, míg nemzetközi színten a halálozások 41 százaléka történt meg a zárt intézményekben.

752 szociális intézményben dolgozó fertőződött meg, és 19-en haltak meg a járvány kezdete óta. Mára minden gondozót és gondozottat be tudtak oltani – tette hozzá a tiszti főorvos.

 

A fiatalokon van a sor, nekik kell felvenni a védőoltást – mondta Müller Cecília. Az egyéni védelem biztosítja majd a közösségi védelmet, illetve azoknak a védelmét, akik valamilyen okból nem olthatók – tette hozzá.

Abszolút ellenjavallat nincs a koronavírus elleni védőoltás esetében, de vannak olyan személyek, akik valamilyen okból nem olthatók, ezt pedig az oltóorvos dönti el. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki átesik a betegségen, kialakul valamilyen fokú védettség, de a védőoltásokkal elérhető védettség sokszorosa a betegséggel elért védettségnél. Ezért ha valaki a betegség után meggyógyult, a tiszti főorvos javasolja a oltás felvételét, mert az hosszabb távon szavatolja a védelmet.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában