Hallgassa élőben!
Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Gulyás Gergely: szerdán dönt a kormány, van-e szükség további intézkedésekre (videó)

Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója.

Álhírt közölt a HVG és az Index

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről – idézte a minisztert az Origo.

Az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt – tette hozzá.

Több mint 12 millió esetleges vakcinát kötött le az ország

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet – tette hozzá.

Péntektől indul a nagy tesztelés

Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter.

Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek – mondta a miniszter. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról – mondta Gulyás.

Elfogadhatatlan

Gulyás az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásoknak. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá.

Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is. Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak, mint sok nyugati országban – mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Semmilyen kioktatás nem fogadunk el Soros Györgytől

Soros György és az ellenzék az elmúlt pár órában közösen támadt az országra. Mind Soros, mind az ellenzék nyilatkozata feltűnően hasonlít egymásra. Soros Györgytől semmilyen kioktatás nem fogadunk el, ő volt az aki bedöntötte az angol fontos, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t. Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik Sorossal szemben – mondta Gulyás Gergely.

„A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse”

A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse. Az ország nem enged a zsarolásnak – mondta Gulyás.

Az ország gazdasági alapjai stabilak. Mi a kezdetektől fogva nem értettünk egyet az Új Generáció alappal, mivel nagy veszélyt láttunk a közös hitelfelvételnek – mondta a miniszter. Korábban elfogadtuk ezt az európai szolidaritás jegyében, de nem engedünk a további zsarolásnak – mondta a miniszter.

Erről most nem lehet beszélni

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy újabb szigorításokról nem tárgyalt a kormány. Felelős kormány nem tud arról beszélni, hogy mi fog történni 2-3 hét múlva. Ha mindenki betartja a szabályokat, akkor a járvány terjedése lassulhat – mondta a miniszter.

Gulyás: Már múlt idő a vétó

Az oktatásban sokkal nehezebb végzős hallgatókat bevonni a munkába, de elegendő pedagógus áll rendelkezésre, hogy a munka biztosítható legyen – mondta Gulyás. Múlt idő már vétó,Orbán Viktor ezt már közölte Angela Merkellel, és ez megtörtént lengyel részről is – mondta kérdésre. Jelenlegi formájában nulla az esélye az elfogadása a csomagnak.

Gulyás: A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk

Az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni. Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segítik – mondta kérdésre Gulyás. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését – tette hozzá. A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. A status quo pártján állunk – mondta a miniszter.

Csúnyán leleplezték Donald Tuskot

Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok, akik a Magyarországgal szembeni vádakat megfogalmazzák. Semmiben nem akadálya a megállapodásnak a hetes cikk szerinti eljárás lezárása – mondta kérdésre Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője felidézte, hogy Donald Tusk 2018-ban arról beszélt, hogy nem szabad a jogállamiságot összekötni az uniós pénzek kifizetésével.

Az elsők között akarunk vakcinát hozni az országba

Nem lesz időben óriási különbség a vakcinák között, így az a cél, hogy az elsők között tudjunk az országba hozni ilyen vakcinát – mondta Gulyás. Korózs Lajosról azt mondta, hogy az ellenzék kezében van a helyzet feloldásának a kulcsa.

Lezárult a kirendeléssel kapcsolatos vita

A kormány célja az volt, hogy a járványügyi helyzetre felkészítse az egészségügyet, és ennek részeként döntöttek a jelentős orvosi fizetésemelésről – mondta Gulyás. A kirendeléssel kapcsolatos vita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatát elfogadta a kabinet – tette hozzá. A másodállással kapcsolatos vita is rendezhető.

Ebben az esetben megy tovább az uniós költségvetés

Uniós költségvetés idővel biztosan lesz, de bázisalapon megy tovább a korábbi költségvetés, így minden korábban meghirdetett program megy tovább – mondta Gulyás. Az autópályák esetében nem indokolja az ingyenessé tételt a mostani helyzet, mivel a többség nem autópályán megy munkába.

Erről még nincsen döntés

Az iparűzési-adó kapcsán azt mondta Gulyás, hogy írásos változatot nem kaptak róla.

Nem akar dolgozni az ellenzék?

Sokkal többen járnak napi szinten ingázással a szomszédos országba, mint amennyi ember átment szavazni az ukrán vagy a román helyhatósági választásra – mondta egy kérdésre Gulyás. Az ellenzék szerint, ha járvány van, akkor az országgyűlési képviselőknek nem kell dolgozniuk – mondta egy másik kérdésre Gulyás annak kapcsán, hogy miért nyújtották be az alaptörvény-módosítását.

Gulyás: Sok megfontolandó van Jansa levelében

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a szlovén kormányfő Európai Bizottsághoz írt levelében nagyon sok olyan állítás van, amiket meg kell fontolni, így az uniós intézmények nem vehetnek részt belpolitikai küzdelmekben.

Csak panaszkodik Budapest vezetése

A nyilvánosság előtt csak panaszt és kritikát hall a kormány Budapest vezetésétől – mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás: Mára teljesen internacionalista lett az ellenzék

A magyar ellenzék, ha bármilyen kritikákat kap külföldről, akkor a baloldal rögtön a kritika oldalra áll. Mára kizárólagos lett az internacionalizmus az ellenzéken belül a Jobbiktól Gyurcsányig – mondta kérdésre Gulyás.

Ilyen lehetőségek előtt áll a kormány

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy vagy meghosszabbítják a jelenlegi intézkedéseket, vagy szigorúbbakat hoznak, ha a következő hetekben nem lesz változás a számokban. Radikálisan javuló számoknak kell jönnie, hogy a kormány jelentősen enyhítsen karácsonyra.

Nem maradnak el sürgős kezelések

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy semmilyen sürgős kezelés nem marad el a koronavírus-járvány miatt.

Ennyi szabad intenzív ágy van

580-an vannak intenzív ágyon, és 1700 körül van a szabad intenzív ágyak száma, de az utóbbi bővíthető – mondta kérdésre a miniszter.

Nagyon nehéz jósolni

Gulyás bízik benne, hogy december 11-e után ismét lesz olyan Kormányinfó, amin jelen lehetnek az újságírók. Az előrejelzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kéthetente lehet az intézkedéseket értékelni, a járvány tetőzése elég széles skálán mozog.

Ekkor áll el az ország a vétótól

A vétótól akkor tudunk elállni, ha a politikai döntéseket Magyarországon és nem Brüsszelben hozzák meg – mondta kérdésre Gulyás.

Képesek kezelni a helyzetet

Átlagosan egy nap Magyarországon 350-en halnak meg, nyilván most magasabb lehet ez a szám, de azon a számon belül van, amit képes az egészségügy és a temetkezés kezelni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.


Dosszié

Hozzászólások

sokkoló
A reggeli rosszullétek miatt vetette el magzatát egy fiatal anyuka, máig mélységesen bánja
6,8 milliárd forint / 7 perce
Csaknem 1500 vállalkozást támogattak a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban
Az élelmiszeripar szereplői a foglalkoztatottak alapján vehettek igénybe munkahelyek megőrzését segítő támogatást.
Gyász
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FEITLI KÁROLY 86. évében elhunyt. Hamvainak temetése 2021. január 26-án, kedden 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, após, testvér, rokon ZSOLNAI LÁSZLÓ 82. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik a herényi temetőbe. Gyászoló család
"Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt idő arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok felnéztek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ MÁRIA életének 80. évében 2021.01.15-én elhunyt. Végakaratát tiszteletben tartva hamvainak végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZENEK JÓZSEF életének 85. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2021. január 29-én, pénteken 14.30-kor lesz a gyöngyösfalui (Pöse) temetőben. A gyászmisét aznap 8.00 órakor a szombathelyi Szőlősi Jézus Szíve templomban tartjuk. A gyászoló család
"A búcsúszó, amit nem mondtatok ki elmaradt. Elmentetek, de gondolatban velünk maradtok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉSZÁROS LAJOSNÉ szül. Németh Margit életének 92. évében, MÉSZÁROS ZOLTÁN életének 66. évében váratlanul elhunytak. Temetésük 2021. január 28-án 13 órakor lesz a vönöcki temetőben. Egyben köszönetet mondunk dr. Kemmer Éva főorvosnőnek, dr. Sámson Zoltán főorvos úrnak, dr. Erdődi Zoltán szakorvos úrnak, valamint az ápoló személyzetnek az áldozatos munkájukért. Egyben még köszönetet mondunk mindazoknak, akik mély gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SMIDÉLIUSZNÉ CSÓKA GABRIELLA 59 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. január 25-én 15 órakor veszünk végső búcsút az ostffyasszonyfai temetőben. A gyászoló család
Tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték, szerették, emlékeznek rá, hogy DR. BALOGH JENŐ életének 94. évében 2021. január 8-án megpihent. Az oladi Batthyány urnatemetőben helyeztük végső nyugalomra. Gyászoló gyermekei és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férj, apa, após, nagyapa, rokon és ismerős HŐKE TIBOR FERENC lakatos mester és oktató életének 75. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 29-én, pénteken 11.00 órakor lesz a Jáki úti temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok nézzetek az égre." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, após DOMOKOS SÁNDOR életének 75. évében elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Soha el nem múló szeretettel emlékezünk. A gyászoló család. "Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Fájó szívünk fel-felzokog érted, örökké szeretünk, nem feledünk téged."
"Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, Mindenkit és mindent, amiért küzdöttél. Szorgalmas két kezed nem dolgozik többé, Megpihent a szíved mindörökké." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szerető édesanyánk SZIGETI ISTVÁNNÉ szül. Horváth Julianna életének 92. évében örökre megpihent. Temetése január 23-án, szombaton, a 10.30-kor kezdődő gyászmisét követően 11 órakor lesz a dozmati temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az utolsó útjára elkísérik, bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Gyászoló gyermekei és családjaik
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.„ Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FERENCZI FERENCNÉ szül.: Farkas Margit életének 76. évében megpihent. Temetése 2021. január 22-én, pénteken a 10 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően, 11 órakor lesz a répceszentgyörgyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család „Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom.„
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága hozzátartozónkat PARTOS ZSOLTOT utolsó útjára elkísérték és mély gyászunkban osztoztak. Gyászoló szerettei
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CZIRÓK FERENC életének 82. évében megpihent. Hamvait 2021. január 23-án, szombaton 10.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a dozmati temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilánítás mellőzését. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH JÁNOSNÉ szül. Kovács Ilona Szombathely, Rumi út 50. szám alatti lakos 2021. január 7-én 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 22-én 14.45 órakor lesz a Jáki úti temetőben. A gyászoló család
"Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya a temetőben érted ég. Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel emlékezünk HAJAS IMRE halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PUNGOR TIBORNÉ szül. Bódis Mária életének 83. évében itt hagyott bennünket. Temetése 2021. január 25-én, hétfőn a 14.15 órakor kezdődő gyászmise után a rábagyarmati temetőben lesz 15 órakor. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy HANDARI SÁNDORNÉ szül. Borza Ilona életének 89. évében megpihent. Örök nyugalomra helyezése január 23-án, szombaton, a 14.30 órai gyászmisét követően 15 órakor lesz a kisnardai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon együttéreznek velünk. Személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy POPGYÁKUNIK EMIL volt kőszegi lakos életének 88. évében rövid, súlyos betegségben elhunyt. Engesztelő szentmise a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban, 2021. január 22-én, pénteken 8.00 órakor lesz. Hamvasztás utáni búcsúztatása aznap 11.00 órakor a Jáki úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki az acsádi Idősek Otthona minden dolgozójának áldozatos munkájukért. fia Péter, menye Gabriella, unokái Anna, Balázs
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SZEKÉR LÁSZLÓNÉ szül. Hegedűs Rozália életének 97. évében csendesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése január 22-én, pénteken, a 10.15 órai gyászmisét követően lesz a vasasszonyfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló család
Fájó szívvel, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy IMRE JÓZSEFNÉ szül. Horváth Margit életének 90. évében 2021. január 12-én elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. január 22-én, a 13.30-kor kezdődő gyászmise után lesz a perenyei temetőben. Tisztelettel kérjük, hogy koszorú helyett egy szál virággal búcsúzzanak tőle, és a személyes részvétnyilvánítást mellőzzék. Szerettei
Baleset / 57 perce
Teherautó és személyautó ütközött Vép közelében
Horváth Balázs
megrázó / 58 perce
Négy napig élet és halál között lebegett a lélegeztetőgépen Forgács Gábor
felfedezés / 1 órája
Izgalmas régészeti lelet: előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban
biológia / 1 órája
Hímek nélkül születtek ivadékai nőstény sasrájáknak egy új-zélandi akváriumban
Kutatás / 1 órája
A mélyalvás kitakarítja az agyat
Kínában startol / 1 órája
Íme, a Honor új, Huawei utáni első mobilja