Ország-világ

2021.09.29. 10:20

Gulyás Gergely: a gazdasági növekedés biztosan meghaladja idén az 5,5 százalékot (videó)

A gazdasági növekedés idén az 5,5 százalékot biztosan meghaladja, de akár a 7,5 százalékot is elérheti, így a gyermeket nevelő családok mindkét szülője az átlagjövedelem szintjéig visszakapja jövőre a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Akár 7,5 százalék is lehet az idei növekedés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, ha 5,5 százalék felett lesz az idei növekedés, akkor a családosok visszakapják az idén befizetett szja-t – írja tudósításában az Origo.

„A PM szerint az idei növekedés akár a 7,5 százalékot is elérheti.”

Gulyás közölte, hogy ennek alapján szinte biztosra lehet venni, hogy az érintetek visszakapják az idén befizetett szjá-t.

A rendszerváltás óta nem történt ilyen a gazdaságban

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy pontosan kik és mekkora összeget kaphatnak majd vissza 2022 elején. Magyarország valamennyi dolgozójának komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdasági növekedés soha nem volt még ekkora 1990 után. A kérdés, hogy az 5,5 százalékot mennyivel sikerül túlszárnyalni – tette hozzá.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Így őrzik meg a rezsicsökkentés eredményeit

Gulyás elmondta, hogy 10+5 éves gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. Ez biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak a megőrzését. Továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fizetik majd a magyar fogyasztók.

„Évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz érkezik a déli és az osztrák útvonalon.”

A nemzetközi piacokon korábban nem látott emelkedés volt a gáz és árampiacon – mondta a miniszter.

A baloldal 386 ezer forinttal terhelné meg a háztartásokat

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a hazai gáztározók 83 százalékosan vannak feltöltve. Ha az ellenzék vágya teljesülne, akkor 386 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos háztartásnak – ismertette a miniszter.

Kihelyezett kormányülés lesz csütörtökön

„Továbbra is az oltás a hatékony fegyver a vírussal szemben. Mindenkit be tudnak oltani három oltással is.”

Aki nem tette meg, az vegye fel a vakcinát – mondta a miniszter. Gulyás elmondta, hogy csütörtökön Hajmáskéren lesz kihelyezett kormányülés hadgyakorlattal egybekötve a német féllel.

Ők találkoznak a LIBE-bizottság tagjaival

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Varga Judit és Pintér Sándor fog találkozni a LIBE-bizottság delegációjával.

Gulyás: gyűlöletverseny zajlik a baloldalon

Gyűlöletverseny zajlik a baloldalon, amit előválasztásnak neveznek. A kormány soha nem élt olyan erőszakos eszközökkel, mint azt az ellenzék teszi, elég csak Jakab Péter testőreire gondolni – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás bízik a higgadt hangnemben

Gulyás Gergely bízik benne, hogy az államközi kapcsolatokban higgadt és normális párbeszéd lesz az új német kormánnyal.

Helyreállítási alap: még nincs megállapodás

A választásra jogosultak 7-8 százaléka vett részt a verseny nélküli előválasztáson, legalább ennyi ellenzéki szavazó biztosan van az országban – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Ezt a színjátékot tehetséges és kevésbé tehetséges színészek játsszák – tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, lesz-e megállapodás a helyreállítási alapról.

Mindenki szabadon dönthet arról, visel-e, vagy nem maszkot

Az eddigi adatok alapján a világ minden országában kiderült, hogy az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Gulyás Gergely közölte, hogy a tömegközlekedés fenntartói döntenek a maszkhasználatról, de mindenki szabadon dönthet arról visel-e maszkot, vagy nem.

Népszavazás és országgyűlési választás egy napon

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a gyermekvédelmi népszavazás egy napon lehet az országgyűlési választással.

A negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy aki teheti, az oltassa be magát az influenza elleni védőoltással is. A kormány azzal számol, hogy most a negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk.

„Ennek a csúcspontja kevésbé lesz magas, mint a korábbi hullámok esetében.”

A magyar Molotov-Ribbentrop-paktum támogatására érkezett ide a LIBE-bizottság delegációja

„A Jobbik eredeti gyökereire mutató gyakorlat, hogy Jakab Péter testőrökkel veteti körül magát”

– mondta Gulyás Gergely. A magyar Molotov-Ribbentrop-paktum támogatására érkezett ide a LIBE-bizottság delegációja – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Ezt hozhatja az új német koalíció

A német politika alakítója már régen a sajtó, Merkel képes volt a sajtóval szemben is politikai célokat megfogalmazni. Nem látjuk, hogy lenne ilyen folytatója Németországban – mondta Gulyás Gergely. Egy olyan koalíció alakulhat, ami eddig nem volt még, és a Közép-Európával szembeni megértés eddig nem jellemezte a várható koalíciós partnereket – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Átmeneti lehet az árak felfutása

Az infláció kezelése a jegybank feladata – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

„A jegybank fel is lép a növekvő inflációval szemben, de az elemzések optimisták abban, hogy csak átmeneti lesz az árak felfutása.”

Gulyás: a norvégok fizetni fognak

A norvégok fizetni fognak – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

809 ezer forint lehet a felső határa az szja-visszatérítésnek

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy az szja visszatérítési felső határa 809 ezer forint lesz.

Több az oltatlan a kórházban ápoltak között

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre azt mondta, hogy a kórházban ápoltak között több az oltatlanok száma, mint az oltottaknak.

Oltottsági arányok

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy 50 százalék felett van a 12 éven felüliek oltottsági aránya, és a tanárok között is 80 százalék felett van.

Jön a tanári béremelés

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy január 1-től kell pedagógus-béremelés. Generálisan is rendezni kell a tanárok fizetését – tette hozzá.

„Mérsékelni kell a piaci és a tanári bérek között nagy különbséget.”

Egyre több jutott iskolai étkezésre

Ma az állami oktatási rendszerben résztvevők több mint fele ingyen étkezhet, és az erre a területre fordított összegek is jelentősen nőhetnek – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Októberre lehet meg a COVID-jelentés

Októberre elkészülhet az a jelentés, hogy miért haltak meg többen Magyarországon COVID-ban, mint Ausztriában – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Ez a szervezet nem kap több állami támogatást

Az Antall József Tudásközpont nem kap több állami támogatást – jelentette be Gulyás Gergely, mivel a jó erkölcsbe ütköző kifizetések is történtek.

Gulyás Gergely az Elk.rtuk című filmről

Liberális cenzúra van Magyarországon, sajnálatos jelenség. Sokféle módon támadták a hazai filmtámogatást, de senki nem mondta, ne készültek volna olyan filmek, amikkel szemben a magyar kormány mást gondol a világról – mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy Kálomista Gábor egy interjúban arról beszélt, hogy Elk.rtuk című filmjét kevés moziban vetítik a premier hetében, és politikai okokból süllyesztik el az alkotást. Az, hogy cenzúrázni lehet egy filmet, azt mutatja, hogy azok akik a hazai szabadsággal kapcsolatos problémákat keresnek, azok a liberálisok háza táján keresgélnének.

Gulyás meg fogja nézni a filmet

Gulyás Gergely meg fogja nézni a Gyurcsányról szóló filmet, de nem tudja ki lesz a főszereplő. Nagyon jó színésznek kell lenni, aki képe visszaadni Gyurcsány személyiségét – mondta.

Gulyás: érthető, hogy Gyurcsányné nem akar foglalkozni a múlttal

Gyurcsány felesége az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány-show legutóbbi vitájában, azt mondta, hogy Őszöd már senkit sem érdekel, egészen pontosan így fogalmazott: elképesztő, hogy az embereket mennyire nem érdekli az, hogy mi az, ami elválasztott minket a múltban. Gulyás Gergely minderre azt mondta, hogy érthető, hogy nem akar a múlttal foglalkozni Apró Piroska lánya. Szólt arról is, hogy senki nem felelős a szülei tetteiért, de az, hogy alkotmányos alapjogok elleni fellépésről beszél, az elfogadhatatlan.

„Elfogadhatatlan az ukrán álláspont”

A bosszúállás jóval az oroszokkal való megállapodás előtt megtörtént – mondta Gulyás Gergely az Origo egy másik kérdésére. Semmilyen nemzetközi véleménynek adott helyt Ukrajna, amikor a magyarokat sújtó oktatási és nyelvtörtvényt elfogadta. A NATO-val való csatlakozási tárgyalásokat továbbra is blokkolni fogjuk – tette hozzá.

„Elfogadatlan az ukrán álláspont, hogy egy szuverén ország energiapolitikájába bele akarnak szólni.”

Egyre nagyobb a káosz és a szemét Budapesten

A budapesti közlekedési helyzet kapcsán Gulyás Gergely közölte, két éve van új vezetés, és egyre nagyobb a káosz, a dugók és a szemét. Rendkívül hátrányos, hogy a főpolgármester nem a feladatával foglalkozik.

Gulyás: ez egy fontos siker

Gulyás Gergely közölte, fontos siker, hogy az adózás terén a Facebookot sikerült fizetésre bírni, de az átfogó szabályozásban nem hisz.

„Itt az európai szabályozásnak, fellépésnek lenne értelme, de ez nagyon lassan halad, pedig ebben Magyarország partner lenne.”

Ez az Európai Bizottságtól függ

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, csak a bizottságtól függ a helyreállítási alapról szóló megállapodás véglegesítése. A gyermekvédelmi törvény elfogadása utáni tárgyalási fordulatokat ismertette a miniszter.

Emelkedni fog a közmunkások bére is

2022-től a közmunkások bére is emelkedni fog – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Időszámítások

A nyári időszámításra kéne áttérni általánosan, de erről még nincsen semmilyen döntés – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Erősíteni kell a határőrizetet

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a határőrizetet kell megerősíteni, mert jelentősen emelkedett az illegális átlépési kísérletek száma. Ez a Belügyminisztérium feladata.

Gulyás: Karácsony lesz a baloldal jelöltje

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, hogy Karácsony Gergely lesz a baloldal jelöltje.

Alkotmánysértésre készül a baloldal

A magyar baloldal nyílt alkotmánysértésre, a jogszabályok megsértésére buzdít – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Gulyás: súlyos korrupciós botrány Cseh Katalin ügye

Súlyos korrupciós botrány Cseh Katalin ügye, indokolt az uniós pénzek alapos felügyelete – mondta egy másik kérdésre a miniszter. Az ellenzék megújuló részének sikerült egy milliárdos korrupciós botrányt összehoznia – tette hozzá.

Maszkhasználat az iskolákban?

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az unió jogállamisági vitái egy értékvitát hoztak az európai közéletbe. Az uniós szervek nem veszik tudomásul, hogy a közép-európai országok nem követik a progresszióban a nyugati országokat. Ha szükséges, akkor az iskolákban lehet kötelező maszkhasználat – mondta egy másik kérdésre.

Még kérdéses a pedagógus-béremelés mértéke

Kormányzati döntés még nincs, de lesz pedagógus-béremelés, a mértéke még kérdéses – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Jelentős a lemaradás a közigazgatásban

Meghosszabbodik-e a jogosítvány és a műszaki vizsga érvényessége kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, ebben még konzultálni kell, mert nagyon sok járt le az elmúlt időszakban.

„Jelentős lemaradást kell behozni a közigazgatásban.”

A felsőoktatásban is lesz béremelés

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy 410 milliárd forint jut jövőre felsőoktatásra. Ennek a jelentős része bérköltség lesz, mert ott is szükség van a fizetések emelésére – tette hozzá. Remélik, hogy az alapítványi forma és a bővülő költségvetési források révén jelentősen nőni fog a versenyképessége a felsőoktatásnak.

„Ennek nincs sok jelentősége”

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, ki milyen ügyben tesz feljelentést, annak már nem sok jelentősége van.

A szülőket illeti meg, hogy a gyerekeit hogyan neveli.”

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában