Ország-világ

2020.10.01. 12:45

Müller Cecília: mindent megtesznek, hogy könnyebben elviselhető legyen a járvány időszaka (videó)

Megtartotta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs a csütörtöki sajtótájékoztatóját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A kormány október elsejétől újabb egy hónapra meghosszabbította a határzárat, mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, aki ezt követően a határátlépés szabályait ismertette – ismertette az Origo.

Kiss Róbert elmondta, szeptember 1. óta óta 3956 emberrel szemben intézkedtek a tranzitszabályok megsértése miatt. Az aktuális várakozási időkkel kapcsolatban elmondta, hogy a teherforgalomban, a belépő oldalon Röszkénél és Tompánál három-három órás a várakozás. Személyforgalomban, belépő oldalon Beregsuránynál kétórás várakozás van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából az időseket köszöntötte és méltatta őket, valamint megígérte, hogy mindent megtesznek, hogy könnyebben elviselhető legyen a járvány időszaka.

Látom, olyan nyomás nehezedik rájuk, amit nehéz elviselni hosszabban, de erre kell felkészülni. Itt van az influenza is, ez fokozza a többletterhet, amit viselnünk kell – mondta Müller Cecília.

Elkezdődött a testhőmérséklet-mérés a nevelési intézményekben. 37,8 fok felett lázas állapotot feltételezünk – valamilyen okból. Elrendeltem, hogy csak ezt követően léphessenek be a gyerekek és tanárok, ott dolgozók az iskolába – jelezte Müller Cecília.

A láz olyan jel, ami feltételezhet koronavírus-fertőzést is. A mérés jó eszköz ennek kiszűrésére – tette hozzá.

Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat, majd elmondta, 11 072 koronavírus-tesztet végeztek az elmúlt napon.

Nem korlátozzuk, bárkit, akit gyanúsnak vél a háziorvos, annál megtörténik a vizsgálata, hogy fel tudják állítani a diagnózist – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos részletezte, hogy mi történik akkor, ha valaki betegnek érzi magát:

Hívja fel a háziorvost, mondja el a panaszait, előtte mérje meg a testhőmérsékletét, mondja el a tüneteket. Ha felmerül a gyanú, a háziorvos gondoskodik a mintavételről, ő rendeli meg a PCR-tesztet. Ezután kapcsolatba lép a mentőszolgálat mintavételi csoportja vele, megbeszélik az időpontot. Aki már tudja az időpontot, előtte két-három órában ne egyen, ne igyon – hívta fel a figyelmet.

Ha az eredmény pozitív, akkor se essen pánikba. Ha enyhe tüneteket vannak, továbbra is otthon tartózkodhat. Ilyenkor jelezni kell a munkáltatónak, hogy beteg. Meg fogja kapni a hatósági határozatot, ebben szerepel a karantén kezdő és végpontja. A tünetek megjelenésétől számított tizedik napon válik szabaddá, ehhez nem szükséges további laborvizsgálat. Erről értesítik az illetékes hatóságok is – mondta el az eljárás menetét Müller Cecília.

Kiemelte, hogy ha az otthontartózkodás alatt tünetei lesznek a fertőzöttnek, akkor megint hívnia kell a háziorvost – nagyon gyorsan következhetnek a tünetek egymás után krónikus betegek esetén – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Azt mondta, ebben az esetben se hagyjuk el az otthonunkat, meg kell védeni másokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iskolákban felnőttek esetén is 37,8 fok a határérték, annál magasabb testhőmérséklettel nem lehet belépni.

Összesen 25 idősotthonban van jelen a koronavírus, mindössze kettő olyan van köztük, amelyek az első hullámban is érintettek voltak. Ahol jelen van a vírus, jellemzően kevés fertőzött van, kevesebb, mint öt – mondta Müller Cecília.

Mivel enyhe tüneteik vannak, csak néhányan kerültek kórházba. Azt is mondta, hogy négy otthonban van 20-nál több fertőzött.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában