Ország-világ

2020.11.30. 11:05

Müller Cecília: rajtunk is múlik, hogyan tölthetjük az ünnepeket (videó)

A korlátozó szabályok betartására kérte az embereket az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs hétfői online sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva azt is, hogy „nagy mértékben rajtunk múlik”, miként tölthetjük el a karácsonyt.

Müller Cecília országos tisztifő orvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nyolc üzletet zártak be a hétvégén

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta 683 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén. Nyolc üzletet zártak be a hétvégén írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalmat a hétvégén 1293 személlyel szemben intézkedtek, ebből 1258-an a kijárási korlátozást szegték meg. Kiss Róbert közölte, hogy a tranzitálási szabályokat 140-en szegték meg.

Csökkent a tesztelésre való várakozás

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a jelentősen csökkent a tesztelések esetében a várakozási idő. Ez azért fontos, mert hétfőtől az összes mintavétel meghaladta az 1,64 milliót.

Több volt a meggyógyultak száma, mint az új betegeké

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az utóbbi napokban a fertőzések számának a növekedésével sajnos számolni kell az elhunytak számának a növekedésével. Kijelentette, hogy egy járványhelyzet értékelésénél nem csak az abszolút számok a lényegesek, hanem tendenciákat és arányokat is figyelembe kell venni tette hozzá. Több volt az újonnan gyógyultként regisztráltak száma, mint az új fertőzöttek száma.

Egyfajta lassulás van a járványgörbében

A kórházakban ápoltak száma még jelentős mondta Müller Cecília. Látszik, hogy a járványgörbe esetében egyfajta lassulás van, és abban bízik, hogy ez a görbe idővel kiegyensúlyozott lesz tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília: tartsuk tiszteletben egymást és az időseket

Továbbra is fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket – mondta Müller Cecília. Most teremtjük meg annak lehetőségét, hogyan tudjuk a karácsonyt eltölteni. Hamarosan dönt a kabinet arról, hogyan lehet a karácsonyt eltölteni – tette hozzá. Tartsuk tiszteletben egymást és az időseket – mondta az országos tiszti főorvos. Az idősek semmiképpen se menjenek tömegbe tette hozzá.

Kedden ismerjük meg az országos tesztelés eredményét

A célzott tesztelés első hete lezajlott – közölte Müller Cecília. Kedden tájékoztatás lesz ennek eredményéről.

Saját idősávjukat használják az idősek

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az idősek a saját védelmük érdekében a számukra kijelölt idősávot vegyék igénybe.

Nekik nem kell karanténba menniük

Aki külföldön üzleti és kereskedelmi tevékenységet folytat, és ezt igazolja, annak nem kell karanténba vonulnia – mondta kérdésre Kiss Róbert.

„Bírja az ellátórendszer a járványt”

Magyarországon 78 intézményben látnak el koronavírusos betegeket. A leginkább leterhelt helyek között van a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi kórház, valamint a Semmelweis Egyetem – mondta Müller Cecília. Szólt arról is, hogy a halasztható műtétek kivezetésével jelentős mennyiségű ágy nyílt meg. Bár rendkívül leterheltek a szakemberek, de minden ellátó személyzet leterhelt, de minden rendelkezésre áll.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában