Ország-világ

2021.04.30. 11:50

Operatív Törzs: támadás érte az időpontfoglaló informatikai rendszert (videó)

Itt vannak a járványhelyzet legfrissebb hírei és a legfontosabb védelmi intézkedések.

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert a tájékoztató elején elmondta, hogy

terheléses támadás érte az időpontfoglaló és a receptfelírási rendszert. Az időpontfoglalási rendszer helyreállítása folyamatos

Közölte, hamarosan életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata. A védettségi igazolványt az adott helyeken fel kell mutatni, és fel is lehet szólítani valakit, hogy igazolja magát – tette hozzá. Valamennyi szolgáltatás esetében azt a személyt, aki nem igazolja a védettség tényét, ki lehet zárni az adott szolgáltatásból – tette hozzá.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Ezeken a helyeken kötelező marad a maszk

Kiss Róbert elmondta, hogy

közterületeken, kereskedelmi üzletekben továbbra is kötelező maszkot viselni.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak az éttermek belső terei, ezeket kiskorúval is lehet látogatni. Ismét megnyílnak az állatkertek, vadasparkok, mozik és a színházak is.

Éjféltől lesz kijárási tilalom

A kijárási tilalom kezdete éjfél lesz, míg az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy hatályban maradnak a családi és magánrendezvényekre vonatkozó szabályok. Mostantól itthon nem kell karanténba vonulnia annak, aki külföldről tér haza és rendelkezik magyar védettségi igazolvánnyal – tette hozzá.

589 ember nem viselt maszkot

Csütörtökön 589 ember nem viselt maszkot, 579-en a közterületen vétettek szabályt – mondta Kiss Róbert. 161 ember szegte meg a kijárási tilalmat – tette hozzá. A korridorokon 76 rendőri intézkedés volt.

Már 4,6 millió felett van a regisztráltak száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy folyamatosan zajlik a regisztráció. Már több mint 4,6 millió ember regisztrált, 78 százalékuk már be van oltva.

324 ezer adag AstraZeneca érkezett

Minden oltóanyagot addig lehet foglalni, ameddig van vakcina – mondta Müller Cecília, hozzátéve, bízik benne, hogy nagyon gyorsan magas átoltottsági adatokat el tudunk érni. Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca érkezett – tette hozzá.

„Ne válogassanak!”

„Kérem, senki ne válogasson az oltóanyagok között, mert csak így lehet elkerülni a fertőzést. Nem lehet tudni, hogyan zajlik le a betegség az adott embernél” – mondta Müller Cecília. Szerinte vannak kockázati tényezők, de ugyanakkor sokan beszélnek genetikai tényezőkről is ennek kapcsán.

Az oltóbuszokon használják majd az 52 ezer Jansen vakcinát

Müller Cecília elmondta, hogy 52 800 Jansen vakcina áll rendelkezésre, megfelelőnek találták a vakcinát, tehát ez is rendelkezésre fog állni. Ez egy egyadagos oltóanyag, így az oltóbuszokra szánják.

Müller közölte, hogy az aktív fertőzöttek számának csökkenése a védőoltásoknak is köszönhető.

Hamarabb lehet megkapni a második AstraZeneca-oltást, ha kérik

Az országos tiszti főorvos biztatta a 16–18 éves korosztályt, hogy regisztráljon. Szólt arról is, hogy az AstraZenaca vakcinája esetében a második adagot hamarabb fel lehet venni, mint 12 hét. Ezt az oltópont felé kell jelezni, de legalább 10 embert össze kell várni – tette hozzá.

Erről az oltóorvos döntsön

Aki átesett a koronavírus-fertőzésen, azt korábban arra kérték, hogy legalább 3–6 hónapig ne oltakozzon – mondta Müller. Az a kérése, hogy minden, ennél korábbi oltakozásról az oltóorvos vagy a kezelő döntsön.

Ide mindenképpen kell védettségi kártya

Müller Cecília megerősítette, hogy az idősotthonok esetében a látogatóknak rendelkezniük kell a védettségi kártyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában