Ország-világ

2020.11.20. 11:00

Operatív Törzs: elindult az országos csoportos tesztelés (videó)

A fertőzöttségi adatok egy kicsit kedvezőbbnek tűnnek a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően, de ebből következtetést még nem lehet levonni, a korlátozó intézkedések eredményei a bevezetésük után két héttel láthatók – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a jól karban tartott és kontrollált krónikus betegséggel a kockázatok csökkenthetők.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A cél a teljes kép kialakítása

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az országos tesztelésről azt mondta, teljesebb képet kaphatunk arról, hogy az egészségügyi és oktatási területen a fertőzöttek száma és aránya milyen írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Több százezer embert tesztelnek majd

Több mint 350 ezer embert fognak tesztelni a következő időszakban, a tesztelésben nem kötelező a részvétel mondta György István, de mindenkit arra kért, hogy vegyen részt benne. Elsőként a szociális intézményekben, majd az óvodákban és bölcsődékben tesztelnek.

1000 mintavételi csapat alakul majd

Az oktatási intézményekben a tesztelés a megyei védelmi hivatalok segítségével történik majd. Mintavételi csapatok jönnek létre, mintegy ezer ilyen csapat lesz. A hét öt munkanapján fognak dolgozni mondta György István. Az orvosi egyetemi hallgatók is részt vesznek ebben az akcióban.

Egy hét alatt 15 ezer intézményt tesztelhetnek le

A mintavételező egységekben két-két hallgató lesz az egyetemekről, míg a kormányhivatalok az adminisztratív embert és a sofőrt biztosítják mondta György István. Szólt arról is, egy egység három intézménybe jut el. Ennek alapján egy hét alatt az összes egység 15 ezer intézménybe jut majd el mondta György.

A tesztelőket is tesztelik

György István elmondta, hogy elsődlegesen hétköznap fognak tesztelni, de a szociális intézményekben a hétvégén is lesz rá mód. A teszt mintavevőket minden nap tesztelni fogják tette hozzá. Napi ötezer, míg hétvégén hétezer forint adómentes díjazást kapnak az egyetemi hallgatók, és szükség esetén szállást is biztosítanak nekik.

Ez az egész gyakorlatnak számít az egyetemeken, így kreditet is kapnak. Hátrányosan semmiképpen sem érinti az egyetemistákat az egész folyamat

– közölte az államtitkár.

Ezt kell tennie annak, akinek pozitív lesz az eredménye

Akinek pozitív lesz az eredménye, annak értesítenie kell a háziorvosát mondta György István. Természetesen ez esetben nem folytathatja a munkát.

76 év az elhunytak átlagéletkora

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt napokban a fegyelmezettségnek köszönhetően nem ugrott meg a fertőzések száma a korábbiakhoz képest. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a helyes maszkviselés továbbra is nagyon fontos. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy változatlanul 76 év az elhunytak átlagéletkora, de 30, 31, 34 éves áldozat is volt az elmúlt napon.

Nagyon nagy kockázat a cukorbetegség

Müller Cecília közölte, hogy a cukorbetegek esetében a fertőzés elkapására is kétszer nagyobb az esély, és a súlyos szövődményekre is. A meglévő krónikus betegségeket karban kell tartani, többet kell konzultálni az orvossal. 7512 főt ápolnak kórházban és 604-en vannak lélegeztetőgépen mondta. A fegyelmezettség megtartása nagyon fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheltsége ne nőjön.

Rendkívül fontos a sportolás!

Müller Cecília szerint fontos a szabadban tartózkodás és a mozgás, de ezek esetében is be kell tartani a higiénés szabályokat.

A szociális intézmények lakóinak 94 százaléka nem fertőződött meg

A járvány kezdete óta az összes hazai szociális intézmény 26 százalékában regisztráltak fertőzést. Országosan 417 intézmény érintett, és ebből 6 olyan van, ami a járvány első hullámban is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka kapta el a fertőzést eddig mondta Müller Cecília. 586 fő halt meg a járvány kezdete óta. A gondozók 1 százaléka fertőződött meg.

Hat üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy 345 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt. Az üzletek esetében az elmúlt 24 órában hat esetben döntöttek bezárásról, ebből ötöt Budapesten zártak be.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

327 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás miatt, ebből egy ember a kutyasétáltatási szabályt szegte meg mondta Kiss Róbert.

Ekkor is telefonon kell felhívni a háziorvost

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy akiről az országos tesztelésen kiderül, hogy pozitív, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint más esetben, így el kell különülnie a többiektől. Haza kell mennie, és értesítenie kell a háziorvosát tette hozzá. Telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvossal.

Ezt kell tennie a külföldi focicsapatoknak

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a külföldről érkező focicsapatoknak negatív eredménnyel kell jönniük, és az összes szabályt ellenőrzi a rendőrség.

Helyben kell dönteni

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a tesztelés eredményétől függ, hogy az adott óvodát bezárják-e vagy sem.

Ekkor érdemes fertőtlenítőt vinni magunkkal

Az alapos kézmosás nem jelent automatikusan kézfertőtlenítést mondta kérdésre Müller Cecília. Egy otthoni tevékenység elvégzése után nem kell rendkívüli fertőtlenítés tette hozzá az országos tiszti főorvos. Ha elmegyünk otthonról, akkor nagyon szerencsés, ha van nálunk fertőtlenítő.

Nem változott a protokoll

Nem változott a protokoll azzal kapcsolatban, hogy kiket sorolnak a Covid19 áldozatai közé mondta Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában