Járvány

2020.06.12. 10:51

Nyomoz a rendőrség: visszaélnek Müller Cecília és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevével (élő)

Ismeretlen támadók hamis e-maileket küldtek egészségügyi intézményeknek, az ügyben hivatalból azonnal nyomozást rendelt el a rendőrség – tájékoztatott Gál Kristóf rendőrségi szóvivő.

Rendkívüli bejelentéssel kezdődött az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója:

Müller Cecília tisztifőorvos és a Népegészségügyi Központ nevében kíbertámadás érte az intézményeket, hamis leveleket küldtek ismeretlen tettesek,

aki ilyet kapott, jelezze a [email protected] e-mail címen, a rendőrség azonnali nyomozást rendelt el – mondta el Gál Kristóf rendőrségi szóvivő.

Kiss Róbert rendőr alezredes kifejtette: sikeres volt a koronavírus elleni védekezés, de a második szakaszban is fenntartják a védelmi intézkedéseket, az operatív törzs is folytatja munkáját.

A határátlépés kapcsán elmondta:

osztrák, cseh, német, szlovák, horvát állampolgárok beléphetnek Magyarországra, s ezekből az országokból magyar állampolgár is beléphet karantén kötelezettség nélkül.

Müller Cecília tisztifőorvos a Magyar Nemzet tudósítása szerint arról tájékoztatott: 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma, 2447-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy

a fertőzöttek között két fiatalkorú is van, egy 11 és egy 15 éves személy. Esetükben ismert volt a családtagok korábbi pozitivitása. Az állapotuk jó

– tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy a gyógyultak száma jelentősen meghaladja az aktív fertőzöttekét.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

A fővárosban jelenleg 421 aktív fertőzött van, Zalában 167, Pest 141, Komáromban 135, Fejér megyében 134, Nógrádban 22, Szabolcsban 10, Hajdú-Biharban 6, Csongrádban 5 fő fertőzöttet regisztráltak. Négy megyében már csak 2-2 fertőzött van, ezek Békés, Győr-Moson, Vas és Veszprém megyék. Egy fertőzöttet tartanak nyilván Borsod és Heves megyében. Egyáltalán nincs fertőzött Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun és Tolna megyében.

Kitért arra is, hogy a 100 ezer főre jutó megbetegedésszám tekintetében változás történt: Komárom megye második helyen áll a főváros mögött. Harmadik helyen Zala, negyediken Fejér megye áll, az ötödik pedig Pest megye.

Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központban folyó vizsgálatok közül kiemelte a szennyvízvizsgálatokat, amelyek során a környezetből kimutatják a vírus genetikai állományának jelenlétét. Ez egyfajta előrejelző értéket mutat.

„Következtetni lehet belőle arra, hogy egy-két hét múlva hol növekedhet a fertőzöttek száma”

– fogalmazott.

„Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettünk mintát, egész Budapest lakosságát látjuk ilyen szempontból. Az adat reprezentatív. Ki tudjuk mutatni a vírust, de jelentősen csökkent a kópiaszám. Vagyis

nem várható a következő heteken belül a fertőzöttek számának megemelkedésre.

Ez a vizsgálat a vidéki nagyvárosokban is elkezdődött” – mondta Müller Cecília.

Június 13-a a magyar védőnők napja

„Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a magyar védőnőket, nem véletlenül lett a szolgálatuk hungarikum. 105 éves hagyomány, nagy mértékben hozzájárulnak a családok egészségéhez” – mondta a tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: 1915-ben a Stefánia Szövetségből jött létre, akkor a csecsemőhalandóságot csökkentésére szolgált, a II . világháború után vált védőnői szolgálattá.

„A védőnők az anya és kisded kapcsolatához különös segítséget nyújtanak, az iskolavédőnők a serdülőknek adnak tanácsokat. A hatósági védőnők járási hivatalokban szakmai feladatokat látnak el. Őszinte emberi kapcsolatok, óriási kincs, nem véletlenül nevezzük hungarikumnak” – mondta el Müller Cecília. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a járvány alatt felértékelődött a szerepük, egyetlen védőoltás sem maradt el.

A tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy

nyáron kevesebb lehetőség nyílik a véradásokra, holott több vérre van szükség a nyári hónapokban,

ezért kéri a lakosságot, hogy minden lehetőséget ragadjon meg.

A második hullámmal kapcsolatos kérdésre úgy reagált, a vírus nem tűnik el, itt marad velünk, a járványügyi szakemberek az egész világon azt mondják, hogy lesz második hullám, abban tér el a szakemberek véleménye, hogy az milyen mértékű lesz – tette hozzá. „Fenn kell tartani a védekezést, ezért is működik tovább az operatív törzs. Egy folyamatos járványügyi figyelőrendszert működtetünk, hogy észleljünk minden változást” – mondta Müller Cecília. Hangsúlyozta: ha bárhol ilyet észlelnek, azonnal megteszik a szükséges lépéseket.

„A megelőző intézkedések folyamatosan érvényben vannak” – zárta szavait.

Borítóképünk kivágás az operatív törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában