Ország-világ

2020.11.18. 11:05

Müller Cecília: a magyar települések 88 százalékában jelen van a vírus (videó)

Budapest és Pest megye mellett elsősorban a nyugati megyékben – Győr-Moson-Sopron és Vas megyében – jelentős mértékű a fertőzöttség – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Álhírt osztott meg több sajtótermék

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy teljesen valótlan volt az a hír, hogy a jelenleg hatályban lévő intézkedéseket meghosszabbította volna a kormány. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Több százan szegték meg a maszkviselési szabályokat

Maszkviselés megszegése miatt 432 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában, 330 személlyel szemben intézkedtek a 10 ezer főnél népesebb településeken, 152 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. A tömegközlekedési eszközökön 48, míg a bevásárlóközpontokban 52 emberrel szemben intézkedtek – mondta Kiss Róbert. 8 vendéglátóhelyet és szolgáltatási helyet zártak be az elmúlt 24 órában.

60 napra zártak be egy panziót

Kiss Róbert elmondta, hogy egy edzőtermet Fejér megyében 30 napra bezártak. Egy XIV. kerület hamburgerezőt és egy pékséget zártak be. Az előbbit 30 napra. Egy berzencei panziót pedig 60 napra zártak be.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

319 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt – mondta Kiss Róbert. A tranzitálási szabályokat 43-an nem tartották be.

A hazai települések 88 százaléka érintett

Egész Európában dinamikusan emelkedik a járvány – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy 7499 fő van kórházban koronavírusos megbetegedés miatt. A hazai települések 88 százaléka érintett.

Heves megyében felgyorsult a járvány terjedése

Elsősorban a nyugati megyék érintettek a koronavírus-fertőzésben Budapest mellett – mondta Müller Cecília. „Mindenkinek be kell tartania a szabályokat!” – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos. A járvány földrajzi tekintetében az elmúlt héten Heves megyében 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

Továbbra is nagyon kevés 14 év alatti betegedett meg

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a heti adatokat összességében tekintve múlt héten kevesebb koronavírusos beteget regisztráltak, mint a 45. héten. A 40–49 éves korosztály a legérintettebb, az összes fertőzött negyede ebbe a korosztályba tartozik, míg a 65 éven felüliek aránya 15 százaléka. A 14 év alattiak pedig csak 4 százalékos aránnyal vannak jelen – mondta az országos tiszti főorvos.

Az antibiotikum nem jó a koronavírus ellen

Müller Cecília szólt arról is, hogy az antibiotikumok a koronavírussal szemben hatástalanok. Csak orvos által rendelten lehet antibiotikumot szedni – mondta. Ha valaki meggyógyult, akkor a használt gyógyszert ki kell dobni – tette hozzá.

20 óra után is dolgozhatnak a szociális munkások

A szociális munkások 20 óra után is dolgozhatnak – mondta kérdésre Kiss Róbert. Igazolással kell rendelkezniük.

Ilyen esetben ismétlik meg a PCR-tesztet

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a PCR-tesztek esetében kevés a bizonytalan eredmény, de ilyen esetben megismétlik a tesztet. Az önfoglalkoztató vállalkozók önmaguknak igazolják a 20 óra utáni munkavégzést – mondta Kiss Róbert.

Egyre jobban megismerik a koronavírust

Müller Cecília kérdésre az mondta, hogy óriási fejlődésen ment keresztül a koronavírus-fertőzéssel való terápia az elmúlt hónapokban. Ennek egyik oka, hogy a halálozások száma nem nőtt az utóbbi időben – tette hozzá.

30 százalékos volt a pozitivitási arány a szűrőbuszokon

Müller Cecília kérdésre azt mondta, a szűrőbuszok nagy segítséget jelentettek a mintavételek kapcsán. 30 százalékos pozitivitási arány volt a mintavételi buszokon.

Kutyasétáltatás 20 óra után

Csak egy ember sétáltathat kutyát este nyolc után – mondta kérdésre Kiss Róbert.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában