Ország-világ

2021.05.05. 11:07

Müller Cecília: még nem észlelték idehaza az indiai variánst (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Már lehet időpontot foglalni a Szputnyik-V védőoltásra is az AstraZeneca és a Sinopharm mellett – mondta el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondása szerint a különböző oltóanyagok továbbra is folyamatosan érkeznek az országba, a beoltottak száma pedig elérte a 4 millió 123 ezret, ami 40 százalék feletti átoltottságot jelent.

Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy 2,2 millió fölött van azoknak a száma, akik már mind a két oltást megkapták. Arra biztatta az embereket, hogy mindenki kérje a második oltóanyagot is, hiszen a védettség így lehet teljes, amely a második vakcina után egy-két héttel alakul ki.

Müller Cecília kifejtette: a közösségi védekezés továbbra is fontos.

A szabályok betartása, illetve a beoltottak számának biztató növekedése mellett is még mindig meghaladja az 1000 főt a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és a kórházakban továbbra is ápolnak súlyos koronavírusos tünetekkel küzdő betegeket.

A tiszti főorvos szerint sokan érdeklődnek, mit kell tenni akkor, ha a két oltás felvétele után nem mérnek a szervezetben jelentős ellenanyag-termelést. Müller Cecília megnyugtatott, egy ilyen bonyolult biokémiai reakcióról egyetlen ilyen mérés nem ad pontos képet. A gyártói adatokra támaszkodnak, amelyek megnyugtatóak a vakcinák minőségével kapcsolatban.

A vírus indiai mutációját eddig nem azonosították Magyarországon,

de a szakemberek számítanak a felbukkanására, hiszen a szomszédos országokban már megjelent ez a vírusvariáns. Müller Cecília elmondta, hogy

az indiai mutáns nem okoz komolyabb tüneteket a britnél,

de a védekezést a vírus ellen komolyan kell venni, hiszen a brit mutáns is nagyon komolyan le tudja betegíteni a szervezetet.

A tiszti főorvos elmondta: azoknál, akik három hónapon belül átestek a betegségen, nem ellenjavallt az oltás felvétele, hiszen akik enyhe tünetekkel estek át a betegségen, azoknál a természetes védettség kisebb mértékű. Regisztrálni továbbra is a vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra címen lehet.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a héten elkezdődött a háziorvosok jutalmának kifizetése a vakcinák beadásáért.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején közölte, hogy a hatóságok vírusszkeptikus személyek ellen indítottak nyomozást. A nyomozást a rendőrség befejezte, és átadta az ügy iratait az ügyészségnek. Rémhírterjesztés miatt indult eljárás.

Gál Kristóf a napi adatokat ismertetve elmondta, hogy a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt kedden 63 ember ellen intézkedtek. Maszkviseléssel kapcsolatos szabályszegések miatt 527 emberrel szemben intézkedtek. A Magyarországon történő átutazás szabályainak megszegése miatt kedden 18 esetben jártak el a rendőrök.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában