Ország-világ

2021.03.08. 11:26

Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetettek száma (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a legrövidebb időn belül pótolják a hétvégén elmaradt AstraZeneca-oltásokat.

Órákon belül bárki lélegeztetőgépre kerülhet

A brit vírusmutáns fertőzőképessége sokkal magasabb, de a kórházban lévők arról számoltak be, hogy egyre több fiatalt érint a megbetegedés és kerülnek súlyos állapotban kórházba – mondta kérdésre Müller Cecília. Órákon belül bárki lélegeztetőgépre kerülhet – tette hozzá.

Lehet, hogy szükség lesz a magánszolgáltatókra

Adott esetben szükséges lehet a magánszolgáltatók bevonására az ellátásba – mondta kérdésre Müller Cecília.

Újabb fontos e-mail-cím

A bölcsődéket még nem kell bezárni, mert ebben a korosztályban a fertőzöttségi adatok alacsonyak. A 1818-as számon azok telefonáljanak, akik a regisztrációkor rosszul adták meg az elérhetőségüket. Az [email protected] e-mail-címre írjanak azok, akik nem tudnak telefonon elérni senkit.

Nagyon elterjedtek a vírusvariánsok itthon

Müller Cecília elmondta, hogy járványügyi szempontból nem releváns mutációkat mutattak ki. Számos törzs jellemzően fertőzőképesebb. Az országos tiszti főorvos szerint 70-80 százalékos arányban találtak vírusvariánst a mintákban.

Két hét alatt duplázódott a lélegeztetettek száma

A fiatalabbakat is érinti a megbetegedés és súlyos lefolyása van. A lélegeztetett betegek száma két hét alatt megduplázódott – mondta Müller Cecília. Nagyon magasak ezek a számok, rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszerre.

Sokan kerülnek kórházba

Egyre rosszabbak Európában és itthon is a járványügyi adatok – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Szerencsére a gyógyultak száma is folyamatosan nő. Működnek itthon a Covid-ambulanciák, ahol az esetleges szövődményeket gyógyítják. Nagyot nőtt az aktív fertőzöttek száma, és a legnagyobb terhet az jelenti, hogy sokan kerülnek kórházba.

Újabb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller Cecília elmondta, hogy versenyt futunk az idővel. Holnapra is várnak Pfizer-vakcinát, miközben folytatódik a regisztrált emberek beoltása – tette hozzá. A hét második felében oltanak majd azzal az AstraZeneca-oltással, amit nem használtak fel.

Egymillió felett a beoltottak száma

Müller Cecília elmondta, hogy a beoltottak száma egy kissé meghaladta az egymillió főt. 1 002 714 fő kapta meg az első oltását. A lakosság átoltottságában a második helyet foglaljuk el az unióban, lakosságarányosan 10,26 százalék itthon – mondta az országos tiszti főorvos. 307 929 fő kapta meg a második oltást. Mindennek okán Müller Cecília köszönetet mondott azoknak, akiknek ebben érdeme volt.

Köszöntötték a hölgyeket

Kiss Róbert elmondta, hogy az Operatív Törzs nevében köszönti a hölgyeket. Ezt követően beszámolt a legújabb szigorításokról.

Több házibulit is felszámoltak a rendőrök

A belvárosban 54 személlyel szemben tettek feljelentést a rendezvények tartásának tilalma miatt a hétvégén – mondta Kiss Róbert rendőrségi szóvivő.

Fél évre bezártak egy presszót Lepsényben

A vendéglátó üzletekben heten szegték meg a szabályokat. Lepsényben egy presszót zártak be fél évre, mert megszegték az ott lévők a védelmi intézkedéseket – tette hozzá.

A kijárási tilalom érvényben van

Továbbra is érvényben van az esti kijárási tilalom, és mindenhol kötelező a maszkviselés.

481-en nem viseltek maszkot

A hétvégén 481 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt – mondta Kiss Róbert. Egy ittas személy egy autóbuszon nem volt hajlandó viselni a maszkot, ezért többrendbeli szabálysértés miatt indult eljárás az illetővel szemben – monda a rendőr alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában