Ország-világ

2020.12.03. 10:15

Gulyás Gergely: minden nyugdíjas levelet kap Müller Cecíliától (videó)

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A mostani prognózisok szerint decemberben tetőzhet a járvány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, a fertőzöttek számát tekintve Magyarország a 12. helyen van az Európai Unióban. A halálozásokat tekintve az uniós átlagnál kedvezőbbek a magyar adatok tette hozzá. Még mindig emelkedik a halálozások száma, de ez még mindig jobb adat, mint az uniós átlag mondta a miniszter. A mostani prognózisok szerint decemberben tetőzhet a járvány írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Minden nyugdíjas levelet kap Müller Cecíliától

A tömeges célzott tesztelésről azt mondta, hogy a múlt héten az unióban az ötödik legtöbb tesztet itthon végezték mondta Gulyás Gergely. A kormány döntött arról, hogy elindul a vakcina előjegyzési kampány. Müller Cecília levélben keresi meg a nyugdíjasokat a regisztrációs lappal, és jövő héten indul a vakcinainfo.gov.hu mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csak az állam szervez védőoltást

Oltás csak önkéntes lesz, de csak állami szervezésben lesznek mondta Gulyás Gergely. Az újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott Magyarország, ebből is látszik, hogy minden lehetőséget kihasználunk. A Pfizer esetében hónapokat csúszhat a szállítás Európába tette hozzá.

Nem lehet adókat emelnie az önkormányzatoknak

A kormány tárgyalt a jelenlegi korlátozásokról, a mostaniak december 11-ig maradnak fenn. A miniszterelnök csütörtöktől konzultációba kezd szakemberekkel, és döntés ezután lesz a következő intézkedésekről – közölte Gulyás Gergely. A karantén nem csupán az egészségre káros, hanem a gazdaságra is.

Az újraindítást szolgálja, hogy nem szabad adót növelni, hanem csökkenteni kell. Néhány önkormányzat ezzel ellentétes irányba döntött, ezért a kormány szerint ez megengedhetetlen, és a kormány a 2019. december 31-i szinten szabályozta az árak mértékét.

Elutasítjuk a legújabb migrációs terveket

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a bizottság egy újabb migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra. A tervezet szavazati jogot és lakást akar adni a migránsoknak tette hozzá. Ha Magyarország nem tart ki a költségvetési vitában, akkor minden eszközt elveszítünk a bevándorlás elleni küzdelemben mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és abban sem, hogy semmilyen nem körülírt jogállamisági mechanizmust elfogadjon tette hozzá. Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba a Next Generation alap és a hétéves költségvetés mondta Gulyás.

Egyértelmű a Fidesz álláspontja Szájer-ügyben

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott a Szájer-ügyről, és az egyértelművé teszi a párt álláspontját. Személyesen is nagyra becsüli Szájer József munkáját, de semmilyen találgatást nem kíván kommentálni a magyar kormány mondta Gulyás Gergely.

Nem kényszerítenek senkit tesztelésre

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy sokan vettek részt a célzott tesztelésben, és sokan úgy döntöttek, nem vesznek részt benne, és nem kényszerítenek senkit erre.

Gulyás: nyitottak vagyunk a további tárgyalásra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Deutsch Tamás nyilatkozata a szólásszabadság kategóriájába tartozik. Egy olyan eljárás kritikáját adta, ami semmilyen jogbiztonsági garanciát nem ad, ráadásul nem egy személyt kritizált. Gulyás Gergely a vétó kapcsán azt mondta, hogy jelenlegi formájában nem fogadják el a költségvetést, és nem lehet ezt úgy feltüntetni, hogy bármilyen zsarolás lenne, mert a vétó joga mindenkit megillet.

Nyitottak vagyunk a további tárgyalásra, de ilyen rendelettervezettel nem lesz megállapodás

mondta a miniszter.

Előbb vagy utóbb lesz uniós költségvetés

Hitelt felvenni lehet közösen, vagy külön is, az utóbbi esetben csak magunkért vagyunk felelősek mondta Gulyás Gergely. Előbb vagy utóbb lesz költségvetés, mert semmilyen problémát nem okoz, ha csak hónapok múlva lesz tette hozzá. Ennek fényében idővel hozzájutunk a megfelelő összegekhez.

Iparűzésiadó-ügyben nem hozott semmilyen döntést a kormány

A karácsonyi ünnepekre külön speciális szabályokat kell elfogadni, és a jövő héten dönt a kormány az erről szóló szabályokról mondta Gulyás Gergely. Iparűzésiadó-ügyben nem hozott semmilyen döntést a kormány.

Gulyás: Ukrajna nem tekinthető jogállamnak

Ukrajna nem tekinthető jogállamnak, és a magyarok elleni fellépésben faji alapon jár el mondta kérdésre Gulyás Gergely. Semmilyen jogi alapja nincsen a magyarok elleni fellépéseknek. Sem az EU-ban, sem a NATO-ban nincsen helye Ukrajnának tette hozzá a miniszter. A magyar álláspont nem változik ebben az ügyben.

2025-re elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal

2025-re elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal mondta kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás: ezzel nem ért egyet a kormány

A kormány nem ért egyet Demeter Szilárd cikkének állításainak jelentős részével, mert a mindennapi visszásságok nem egyeztethetőek össze a holokauszt borzalmaival mondta Gulyás Gergely. Nem megalapozott semmilyen összehasonlítás a mostani történések a kommunizmus és a nácizmus bűneivel tette hozzá a miniszter. Ő maga visszavonta a cikkét, és bocsánatot kért.

Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Zéró tolerancia van a korrupcióval szemben Magyarországon, és ezt jól mutatja, hogy az Agrárminisztériumban határozottan léptek a gyanúba keveredett személlyel szemben mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Palkovics maga kezdeményezte az uniós források kezelésének átadását

Palkovics László maga kezdeményezte, hogy az uniós források kezelése a Miniszterelnökségnél legyen, mert abba a portfólióba illeszkedik mondta Gulyás Gergely. A miniszterelnök pedig támogatta ezt.

Ők is megkapják az emelt orvosi fizetést

Az is megkapja az emelt fizetését januárban, februárban, aki nem fogadja el márciusig az új orvosi jogviszonyra szóló szerződést mondta kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kirendeléssel kapcsolatos kérdéseket is sikerült rendezni tette hozzá. A végső döntés a kórházigazgatóknál vannak.

Az a rasszista, aki szobrot állít a BLM-mozgalomnak

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a BLM-mozgalom alapvetően egy rasszista mozgalom. Nem az a rasszista, aki ellenzi a szoborállítást, hanem az, aki szobrot állít. Egyelőre marad a vásárlási idősáv a 65 év felettieknek közölte a miniszter.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában