Ország-világ

2020.11.12. 10:34

Gulyás Gergely: mindenkit köszönet illet, hogy a kijárási tilalmat betartja (videó)

A kancelláriaminiszter szokásos heti sajtótájékoztatóján elmondta, ha így marad, akkor meg lehet állítani a fertőzés felfutását.

Budapest, 2020. október 22. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely köszönetet mondott a lakosságnak a Kormányinfón, hogy a kijárási tilalmat betartották – írja tudósításában a Magyar Nemzet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bíznak benne, hogy 30 nap alatt sikerül lassítani a betegség felfutását, és visszaszorítani a kórházi kezelésre szorulók számát. Látszik, hogy indokolt volt a szigorításokról dönteni – mutatott rá a miniszter, és megerősítette, hogy továbbra is figyelik, milyen döntések születnek Európa-szerte.

Lényegesen alacsonyabb volt a fertőzöttek száma, amikor meghoztuk ugyanazokat a döntéseket, mint Ausztria – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és kifejtette:

a második hullám lényegesen súlyosabb mint a tavaszi első, de Magyarország is lényegesen felkészültebb mint korábban.

Népességarányosan nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép és a harmadik legtöbb kórházi ágy – sorolta a miniszter, majd megköszönte az orvosok és ápolók munkáját. Gulyás Gergely kitért rá: hetente ülésezik a kormány és legalább kétnaponta az Operatív Törzs, a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportban pedig megvitatják a szükséges intézkedéseket és részletszabályozásokat.

Emlékeztetett: először fordult elő az idén, hogy rendkívüli jogrendet kellett hirdetni a szabad Magyarország történetében, ezért kérte az állampolgárok türelmét is, és azt is, hogy jelezzék, ha valamilyen problémával találkoznak. Mint mondta, az újságírói kérdésekből is látszik, hogy vannak tisztázásra szoruló részletek.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely megemlítette, hogy az egyházi és alapítványi iskolák dolgozóit is tesztelik, nemcsak az államiakét.

Azt is elmondta, hogy egyetlen céggel kötöttek le vakcinakapacitást. Ez egy EU-s szerződés és 13 milliárd forintba kerül, de hivatalos beszerzésre még nincs megállapodás. A kormány minden olyan oltóanyagot igyekszik beszerezni, amely korábban is eljuthat Magyarországra, hiszen pár nap nyereség is emberéleteket menthet. A kormány ezért tárgyal a kínai, orosz és izraeli vakcinákról is.

Az a cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre a lehető leggyorsabban, de minden esetben meg fogják vizsgálni az előzetes teszteléseket, hogy az európai és magyar szabályoknak megfeleljenek.

Minden esetben önkéntes és ingyenes lesz az oltás, bármilyen vakcináról legyen is szó – mondta a miniszter. A magyar állam pedig kezeskedik a vakcinák alapos bevizsgálásáért. Gulyás Gergely hangsúlyozta: készen állunk arra, hogy ha licencet kapunk, Magyarországon is gyártsunk vakcinát. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak ezzel kapcsolatban.

Az ellenzék, ha akar, összefoghat és egy listán indulhat, de kettőn is indulhatnak, hiszen erre az új szabályozás szerint is van lehetőség – mondta a miniszter, megerősítve, hogy nem az ellenzéki pártok ellen van napirenden a törvénymódosítás.

A szavazólapok lefényképezésének lehetőségével kapcsolatban úgy fogalmazott:

a választójog titkossága a választópolgárt megillető jogosultság, ha akarja a választó, szabadon lemondhat erről a jogról.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban nem így döntött, és az Emberi Jogok Európai Bírósága kellett, hogy megvédje a választópolgárok személyes jogát a szavazólap lefényképezésére. Így hazánknak nemzetközi kötelezettségévé vált, hogy módosítsa az erre vonatkozó jogszabályt.

Arról is beszélt: az Országgyűlés megszabta a feltételeket, amelyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy Magyarország aláírja az európai uniós hitelmegállapodást.

A német elnökség és az Európai Parlament által megszavazott határozat ezekkel ellentétes, így annak érvényben maradása esetén nem szavazhatja meg a miniszterelnök az uniós költségvetést.

Gulyás Gergely leszögezte: olyan döntést nem lehet hozni a jogállamiság tekintetében, amelyet bíróságon ne lehetne megtámadni.

A kérdés a miniszter szerint az, hogy a magyar kormányzati döntéseket Brüsszelben vagy Budapesten hozzák-e meg. Az uniós javaslat politikai zsarolásra adna lehetőséget, ilyen szabályozást nem tud elfogadni a kormány – hangsúlyozta.

Azt is elmondta a miniszter: az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a hajléktalanszállókon olyan részeket nyissanak, ahova két negatív teszt nélkül is bemehetnek a hajléktalanok a kijárási tilalom alatt. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, nem számít üzleti ügynek a temetés, ezzel az ürüggyel nem lehet szállodában megszállni.

Meghosszabbítják a határidőket az egyes segélyek – például a gyermekek otthonápolási díja és a rokkantnyugdíj – megújítására és a különböző hivatalos okmányok cseréjére – számolt be róla Gulyás Gergely.

Jelenleg 6426 beteg van kórházban és 486 beteg van lélegeztetőgépen – mondta Gulyás Gergely. Arról is beszélt:

álhír, hogy a focisták fizetését kipótolja az állam.

Kiderült továbbá: bruttó 240 ezer forint az, amit az állam a fizetések kipótlására költhet a szabályozás szerint.

Hamarosan döntés születhet arról, hogy ingyenes legyen a pedagógusoknak és a családoknak az internet a digitális oktatás miatt.

Az örökbefogadás hosszú folyamatát gyorsító szabályokat fogadott el a kormány, és nem igaz, hogy csak házastársak fogadhatnak örökbe gyereket – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint természetes, hogy a jogszabály azokat a házastársakat részesíti előnyben, akik gyermeket szeretnének. Magyarországon több ilyen pár van, mint örökbe fogadható gyerek.

Hazánk nem tartja jó megoldásnak a közös adósságfelvételt, de a déli államokkal való szolidaritás jegyében hajlandó erre, hogy elkerüljék a beláthatatlan gazdasági következményeket

– reagált egy másik felvetésre Gulyás Gergely. Magyarországnak nincs szüksége erre az alapra, ha kell, magunk is tudunk hitelt felvenni. Azt, hogy a jogállamiság nevében az EU alapvető szabályait rúgnák fel, nem tartjuk elfogadhatónak, és nem támogathatjuk – mondta a miniszter.

Lassan dől el, ki lesz az Egyesült Államok elnöke, hiszen több helyen is újraszámolják a szavazatokat – fejtette ki Gulyás Gergely egy következő kérdésre, és hozzátette: dolgoztak már korábban is együtt demokrata adminisztrációval. Korábban kevésbé sikerült együttműködni az Obama-adminisztrációval, de ha úgy alakul, Bidenével is igyekeznek majd együttműködni.

Ha a magyar választásokon történt volna az, ami most Amerikában, az amerikai demokraták lesújtó véleményt fogalmaztak volna meg hazánkkal szemben. A demokráciaexport ezért veszélyes

– figyelmeztetett Gulyás Gergely, és hozzátette: remélik, hogy világos és egyértelmű eredménye lesz az elnökválasztásnak, ma pedig úgy tűnik, hogy ez Biden elnökségét jelenti majd.

Hetekkel ezelőtt készültek a benyújtott alaptörvény-módosítások – húzta alá Gulyás Gergely, és megismételte: az országgyűlési képviselőknek is dolgozniuk kell a járvány alatt, ahogy azt mindenki másnak is meg kell tennie egyéb területeken.

Az OKJ-s képzések kapcsán elmondta: amit a jogszabály nem tilt, azt megengedi, és az OKJ képzések esetében nincs tiltva az oktatás.

További kérdésre reflektálva a miniszter megerősítette: a tesztelések rendjéről az operatív törzs fog dönteni a pedagógusok esetében.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt mondta el: a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban a 9. évfolyam alatt nem kell digitális oktatásra átállni, a pedagógusok bentről is tudnak dolgozni.

Nem a szuverenitás hiánya, hogy nem vagyunk szűk látókörűek, így természetes, hogy minden európai államnak az intézkedéseit figyeljük a járvánnyal kapcsolatban, és a miniszterelnök több kormány- és államfővel is egyeztet – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és hozzátette: az osztrák mintát mindig is különösen érdemes volt figyelni. – Örülünk annak, hogy kevesebb fertőzött volt Magyarországon, mint Ausztriában, amikor ők hasonló intézkedéseket vezettek be – mondta.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában