Ország-világ

2021.07.22. 09:08

Gulyás Gergely: a népszavazás megerősítheti Magyarország pozícióit (videó)

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón.

Budapest, 2021. július 7. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény.

A népszavazást az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején, január–februárban tarthatják meg

– tette hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, ahol meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszú távon az unió sikeres működése.

A közvetítést itt tekintheti meg:

 

Előfinanszírozzák a helyreállítási alap forrásait

– A kormány továbbra is tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alapról.

A helyreállítási alaphoz szükséges pénzeket a kormány ki fogja fizetni, előfinanszírozás lesz

– mondta a miniszter.

Gulyás úgy fogalmazott, hogy ha egy klub tagjai vagyunk, akkor jogunk van hozzászólni a közös ügyekhez. A vita jelentősége egy olyan küzdelem, amiben meg kell jelennie a közép-európai kultúrának. A két iránynak együtt kell működnie – tette hozzá.

Tizenöt embernél mutatták ki a delta variánst

– Újabb 15 fő esetén igazolták a delta variáns jelenlétét és 1 esetben a gamma variánst. Eddig 23 főnél mutatták ki a delta és 2 esetben a gamma variánst – mondta a miniszter. – Csak az oltás nyújt védettséget – tette hozzá. Gulyás mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

Az Európai Bizottság megszegi az uniós jogot?

– Kizárólag a bizottságtól függ a megállapodás a helyreállítási alap ügyében – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Az oktatás nemzeti hatáskör, és a gyermekvédelmi törvény ügyében a bizottság nem tatja be a közösségi jogot – tette hozzá.

A kormányülésen nem volt téma a Pegasus-ügy

– A rendőrség minden jogszerűen megtartott gyülekezésen a személyi biztonságot garantálja – mondta kérdésre Gulyás. A kormányülésen nem volt téma a Pegasus-ügy, egy hisztérikus kampányról van szó – tette hozzá.

Nincs alternatívája az uniós tagságnak

– Nincs alternatívája az uniós tagságnak, egy kiváló kezdeményezés – mondta egy kérdésre Gulyás. A közös piac mindnyájunk érdeke, de a lopakodó szerződésmódosítást nem lehet elfogadni, és az intoleráns agressziót sem az unió részéről – tette hozzá.

Az, hogy az LMBTQ-aktivisták beengedését az iskolákba jogállami köntösbe öltöztetik, teljesen elfogadhatatlan

– emelte ki a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány szerint jó esély van arra, hogy 4,3 százalék felett lesz az idei gazdasági bővülés, de nem lehet pontosan tudni, hogyan alakulnak a folyamatok.

Gyurcsány kormányzása idején hallgattak le embereket a politikai véleményük miatt

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy 1995 óta, a nemzetbiztonsági törvény szabályozza a titkosszolgálatok működését. Határozottan kijelentette, hogy politikai állásfoglalás miatt senkit sem hallgat le a kabinet.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc kormányzása idején hallgattak le embereket a politikai véleményük miatt.

Gulyás: ez teljesen abszurd

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy a törvény nem mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással. Teljesen abszurd, hogy különböző dolgokat mosnak össze – jelezte.

Arról is beszélt, hogy a német zöldek, akik esélyesek arra, hogy kormányra kerüljenek, olyan javaslatot terjesztettek elő, hogy a 14 éven felüliek körében állami pénzből lehessen nemváltoztató műtéteket előterjeszteni.

Kilenc éve lezárult a hazai igazságügyi reform, és az Európai Bizottság azt jóváhagyta – mondta egy másik kérdésre.

Ez a cél a Pegasus-üggyel

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Pegasus-ügy nem arról szól, hogy a politikai és gazdasági élet szereplőit lehallgatják, hanem hogy a kormány visszaélést követett-e el. Egy választást megelőzően nyolc hónappal ilyen a közélet – tette hozzá.

Két hete tervezi a kormány a népszavazást

– Amikor elkezdte a kormány tervezni a népszavazást, két hete, akkor még szó sem volt Pegasus-ügyről – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Semmi köze a korrupciónak és a jogállamisági kérdéseknek a helyreállítási alaphoz, hiszen a bizottság elnöke Budapestre jött volna, majd a gyermekvédelmi törvény elfogadása után törölte azt – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Gulyás a Cseh-ügyről: itt hitelességi deficit van

– Magyarországon uniós pénzek ellenzéki kötődésű személyeknél is elérhetőek, tehát Cseh Katalin eddigi nyilatkozatait cáfolja a most napvilágra került eset – felelte egy másik kérdésre Gulyás, hozzátéve, hogy itt hitelességi deficit van.

„Minden szavazat számít”

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a 2016-os kvótanépszavazás bebizonyította, hogy minden szavazat számít.

Nagy az ellenérzés az uniós klímatervvel kapcsolatban

– Az uniós országok egy jelentős része nem támogatja az uniós klímaterveket – válaszolta Gulyás egy másik kérdésre.

Gulyás: ez bűncselekmény

– A titkos információszerzés jogellenes, tehát bűncselekmény – jelentette ki Gulyás egy további kérdésre.

Mi az a nemzetbiztonsági védelem?

– A nemzetbiztonsági védelemnek is része az információgyűjtés, és az adott személy így hozzájárul a róla szóló információgyűjtéshez – felelte az újabb kérdésre Gulyás.

– Lehet azt a látszatot kelteni, hogy valaki része egy lehallgatásnak, de ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz – fejtette ki.

Ekkor lehet népszavazás a Fudanról

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy csak 2022 után lehet Budapesten népszavazás a Fudanról, mert csak akkor lesznek ismertek a pontos anyagi feltételek.

Erről még nincs döntés

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a harmadik oltás fel lesz tüntetve a QR-kódon, de erről még nem született döntés.

Gulyás még konzultálna Kövér Lászlóval is

– Eddig még soha nem tett közzé a luxemburgi külügyminiszter Magyarországra kedvező véleményt, de ezt elfogadja a kormány – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A miniszter konzultálna Kövér Lászlóval és Novák Katalinnal, mielőtt ismételten szavazna hazánk uniós tagságáról, ha erre most lehetőség lenne.

Ez nagyon nagy drágulást hozna

– Iszonyatos drágulást és a gazdaság versenyképességének jelentős romlását hozná most az euró bevezetése, ha teljesülne Gyurcsányné terve – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A kormánnyal szembeni gyűlöletkeltés zajlik Európában

– A kormánnyal szembeni gyűlöletkeltés zajlik Európában, és ehhez csatlakoznak az ellenzéki erők – mondta kérdésre Gulyás.

Ebben az esetben lesz okafogyott a népszavazás

– Ha az Európai Bizottság visszavonja a kötelezettségszegési eljárást, akkor okafogyottá válik a népszavazás – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ez a népszavazás legfőbb célja

– Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, és ez ellen kell fellépni a népszavazással, valamint hogy az unió újabb területekre lépne be, ahol nincs joghatósága. Sok fontos kérdést meg lehet majd vitatni a népszavazás során – tette hozzá.

Egyre durvább Gyurcsány nyelvezete

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a volt miniszterelnök nyelvezete egyre inkább nyílt agresszióba csap át, és jó lenne, ha tartaná magát a korábbi közmegegyezéses formákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában