infografikával

2021.07.14. 17:54

Közel hatvan százalékkal nőtt a migrációs nyomás tavalyhoz képest

Tavalyhoz képest jelentősen megugrott az illegális bevándorlás mértéke az idei első hat hónapban – mutat rá az EU határvédelmi ügynöksége.

59%-kal nőtt idén a január-júniusi időszakban az illegális határátlépések száma tavalyhoz képest – derül ki az EU határ- és partvédelmi ügynökségének friss kimutatásából. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az idei év első felében több, mint 61 000-en próbáltak meg illegálisan bejutni az EU területére – írja a V4NA.

Csak júniusban mintegy 11 150 illegális határátlépést regisztrált a Frontex, ami 69%-kal magasabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A legnagyobb növekedést a Földközi-tenger középső részének útvonalain történt, elsősorban a Líbiában és a Tunéziában tevékenykedő csempészhálózatok miatt, írja az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

📌Latest from 🇪🇺 external borders:

✅The number of illegal border crossings at Europe’s external borders in the first six months of 2021 reached over 61 000, 59% more than the total from a year ago

— Frontex (@Frontex) " target="_blank">July 13, 2021

A Földközi-tenger középső része

Az előző hónapban a legtöbben a Földközi-tenger középső térségében próbálkoztak illegális határátlépéssel, szám szerint 4700-an. Ez a duplája a tavaly júniusban tapasztaltaknak. Az itt próbálkozók közül a legtöbben Tunéziából és Bangladesből érkeztek a Frontex szerint. Összességében az év első felében 21 000-nél is több próbálkozást észleltek ebben a térségben. Ez 59%-kal magasabb adat, mint a tavalyi első félévben.

A Földközi-tenger nyugati medencéje

A Spanyolország felé vezető útvonalon a Frontex júniusban 870 próbálkozást regisztrált, ami megegyezik a tavaly júniusi adatokkal. Ugyanakkor májusban meredeken növekedtek ebben a térségben is az illegális határátlépések, így összességében az idei első hat hónapban 5800 illegális bevándorló próbálkozott ezen az útvonalon az EU területére jutni. Ez 27% -kal magasabb, mint 2020 első hat hónapjában. Az itt próbálkozó bevándorlók többsége (mintegy 60%-a) Algériából érkezett, a második legtöbb migráns Marokkóból jött a kimutatás szerint.

A Földközi-tenger keleti medencéje

A Földközi-tenger keleti medencéjének közelében júniusban közel 1100 illegális határátlépést észleltek, így összességében az első félévben 7340-en próbálkoztak ebben a térségben az EU-ba jutni. Érdekesség, hogy ez 40% -kal alacsonyabb a tavalyi első hat hónapban tapasztaltaknál. Az itt érkező migránsok legtöbbje szír és török állampolgár volt.

A Nyugat-Balkán térsége

A nyugat-balkáni térségben a Frontex kimutatása szerint 92% -kal nőtt tavalyhoz képest a migrációs nyomás. Ezen az útvonalon főként szírek próbáltak az EU térségébe jutni. Az összes illegális próbálkozás száma meghaladja a 18 000-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában