fontos cél, de nehéz feladat

2018.05.22. 08:53

Külföldön élő magyarokat is visszacsábíthatnak a Modern Falvak Programmal

A kistelepülések fejlesztését célzó program megvalósítására évi 4-500 milliárd forintot javasol a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a központi költségvetésből.

Schmidt Jenő, a szervezet elnöke az Echo TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ha a program révén sikerül megélhetést és magas szintű közszolgáltatásokat megvalósítani, nem csak a kistelepüléseken élőket tudják megtartani, de sok, jelenleg még külföldön dolgozó magyart is visszacsábíthatnak.

A kormányprogram legnehezebb feladata ez lesz a következő négy évben – véli Schmidt Jenő, aki szerint minimum 12-15 évre van szükség ahhoz, hogy a a területi kiegyenlítődés végbemenjen Magyarországon.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy a települések nagy részének nincs megtartó ereje, ennek következtében évente 3-400 ezer ember költözik a városokba.

Az elnök úgy látja, hogy a 176 járásból 120-ban van szükség fejlesztésre.

Fontos a települések közötti úthálózat felújítása, az internet-, a villamosenergia- és az ivóvízhálózat megteremtése. Minden egyes járásban szükség van két-három nagyobb vállalatra, illetve a közszolgáltatások ellátásának kiszélesítése – hangsúlyozta Schmidt Jenő. Hozzátette: a magyar kistelepülések életében 200 éve nem volt ilyen program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában