Járvány

2020.03.26. 20:17

Kutatnak a szegedi tudósok: ön is segíthet a koronavírus-járvány elleni védekezésben

Nagymértékű adatgyűjtésbe kezdett a koronavírus-járvány modellezésében nagy sikereket elérő, Röst Gergely vezette szegedi kutatócsoport – írja a Mandiner.

Az általuk készített anonim kérdőív kitöltésével

most minden Magyarországon élő ember sokat segíthet a koronavírus-járvány természetének megértésében, és ezáltal a járvány elleni védekezésben.

Minél több adat kerül ugyanis a matematikai modellbe, annál világosabb lesz, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek Magyarországon a leghatékonyabban akadályozzák a koronavírus terjedését.

Röst Gergely a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy újabb kutatásokon dolgoznak, folyamatosan elemzik a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket, és

azt is vizsgálják, hogy a magyarországi intézkedések mennyire hatékonyak.

Ehhez viszont nagy mennyiségű magyarországi adatra van szükségük.

A kérdőívet, amelynek kitöltése 5-10 percet vesz igénybe, itt tudják elérni. A kutatásban demográfiai adatokra és a napi tevékenységre vonatkozó kérdések szerepelnek.

Röst Gergely a Mandiner megkeresésére elmondta, hogy

felmérésük három napja indult, és már százezren kitöltötték.

Kiemelte, hogy a járványmodellezést az segítené legjobban, ha az emberek néhány nap vagy hét különbséggel újra és újra kitöltenék a kérdőívet, hogy a viselkedésük időbeli változását is tudják vizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában