érezni fogjuk

2018.01.10. 18:04

Lassíthatja a számítógépeket a Microsoft szoftverfrissítése

A különböző gyártmányú processzorok múlt héten nyilvánosságra hozott biztonsági hibáinak kijavítására kiadott frissítések miatt egyes gépek le is fagyhatnak.

A Microsoft tájékoztatása szerint a régebbi Intel processzorok esetében észrevehető mértékű teljesítményromlás is bekövetkezhet, az AMD áramköreit használó számítógépek pedig akár le is fagyhatnak. Az AMD részvénye kedden négy százalékkal, az Intel részvénye pedig két és fél százalékkal gyengült a tőzsdén.

Az Intel szerint ugyanakkor az átlagos számítógép-felhasználónak nem kell észrevehető lassulásra számítania a szoftverfrissítés után olyan alapvető műveletek, mint az internetes böngészés, levelek letöltése vagy képek nézegetése esetén.

A Microsoft ügyvezető alelnöke Terry Myerson blogján kedden megjelent tájékoztatás szerint a Microsoft titoktartási kötelezettség mellett már hónapokkal ezelőtt értesült az Intel, az AMD és az ARM Holding mikroprocesszorait különböző módon érintő biztonsági résekről és azonnal megkezdte azok elhárítását.

A Meltdown és Spectre nevet kapott memóriaáramkör-sérülékenységeket kiaknázva hackerek az operációs rendszerek és biztonsági szoftverek megkerülésével hozzá tudnak férni a számítógépben, okostelefonokban és felhőszolgáltatások szervereiben tárolt jelszavakhoz és titkosítási kódokhoz.

Az ARM Holdings közölte, hogy az általa 1991 óta leszállított 120 milliárd integrált áramkör 5 százalékát érinti a Spectre sérülékenység. Az Intel és az AMD nem közölt hasonló adatot. A Cisco Systems Inc. számítógép gyártó vállalat 18 termékénél, közöttük hálózati szervereknél azonosított be sérülékenységet. A Cisco február közepére ígérte a biztonsági rések elhárítását.

Az Intel részvénye a processzorok biztonsági réseinek múlt heti bejelentése óta hét százalékot veszített, 15 milliárd dollárt faragva le a cég piaci tőkeértékéből. Az AMD részvénye viszont húsz százalékkal emelkedett a január 3-i bejelentés óta annak reményében, hogy az Intel legnagyobb konkurenseként piaci részesedést hódíthat el tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában