polgárháború

2021.06.25. 18:57

Lázadók fegyverraktárára bukkantak a biztonsági erők Mianmarban

Teherautóba rejtett fegyverekre bukkantak a mianmari biztonsági erők a héten, miután tűzharcba keveredtek lázadók egy csoportjával Mandalay városban – jelentette a helyi állami média pénteken.

A felfedezett fegyverekkel összefüggésben négy embert őrizetbe is vettek a hatóságok kedden. Több mint száz lőfegyvert, lövedékeket és gránátokat foglaltak le a biztonsági erők. Az őrizetbe vettek elmondták: a Kacsini Függetlenségi Hadsereg (KIA) nevű lázadócsoporttól kaptak kiképzést és fegyvereket – írta a Global New Light of Myanmar című állami napilap.

Az őrizetbe vételek előtt a biztonsági erők nyolc lázadóval végeztek egy tűzpárbajban.

A mianmari hadsereg februárban döntötte meg Aung Szan Szú Kjí kormányát, azóta egyes hírek szerint legalább 877 tiltakozót megölt és több mint 6 ezret őrizetbe vett a katonaság, bár a junta vitatja, hogy ezek a számok ilyen magasak lennének.

A katonai vezetés ellenzői Népi Védelmi Erők (PDF) néven milíciákat hoztak létre. Ezeknek a csoportoknak a többsége nincs komolyabb fegyverzettel ellátva, és tagjaik csak korlátozott kiképzést kaptak. Jellemzően vidéken és kisvárosokban hajtanak végre támadásokat.

Számos nyugati ország azt követeli, hogy állítsák vissza a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí, az ország korábbi de facto vezetőjének kormányát. Szú Kjí jelenleg bíróság előtt áll, a junta számos bűncselekmény elkövetésével vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában