Ország-világ

2020.10.16. 19:17

Lefejeztek egy történelemtanárt Párizs közelében

Szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

Helyszínelő rendőrök egy középiskola előtt 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michel Euler

Lefejeztek egy férfit a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután,

az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot

közölték a francia hatóságok.

Értesülések szerint az elkövető a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte. A rendőrség a közeli Éragny-sur-Oise településen végzett a támadóval, aki állítólag a rendőrökre is rátámadt. A francia BMF TV ugyancsak arról számolt be, hogy a tettest agyonlőtték. A környéket lezárták, mert azt feltételezték, hogy a tettes robbanóövet erősített a testére. A tűzszerészek nem találtak robbanószert nála.

A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt.

A rendvédelmi szervek egyik forrása úgy tudja, hogy Mohamed-karikatúrákat mutatott az iskolai tanórán. A helyi sajtó szerint ezért később fenyegetéseket is kapott.

Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

Az elkövető kilétéről ellentmondásos információk vannak.

A Franceinfo hírrádió úgy értesült, hogy a támadó egy 18 éves fiatal csecsen férfi, de ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot.

A helyszínt biztosítják rendőrök 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján
Fotó: Michel Euler / MTI/AP

Értesülések szerint Jean Castex francia miniszterelnök a helyszínre indult. A BMF TV időközben arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök is odaindul a belügyminisztériumban tartott rendkívüli válságtanácskozást követően péntek este.

Egy történelemtanár meggyilkolása támadás a véleménynyilvánítás szabadsága és a Köztársaság értékei ellen. Egy tanárt megtámadni annyit tesz, mint megtámadni minden francia állampolgárt és a szabadságot

hangsúlyozta Twitter-üzenetében Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke.

Az iszlamizus háborút folytat ellenünk: erőszakkal kell kikergetnünk az országból

reagált Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke mikroblogján a történtekre.

Franciaországot évek óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

Szeptember végén késsel megsebesítettek két embert a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A szeptember végi támadás főgyanúsítottja a francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Borítókép: helyszínelő rendőrök egy középiskola előtt 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában