Nincs határa az ostobaságnak

2019.11.19. 08:01

Legtöbben emiatt halnak meg az utakon

Tavaly óta megint nőni kezdett a személyi sérüléses balesetek száma, idén pedig a szeptember és az október annyira durva volt, hogy a rendőrség vörös kód riasztást adott ki.

Szarvas, 2019. november 17. Mentõhelikopterhez visznek egy autóbalesetben súlyosan megsebesült férfit Szarvas határában 2019. november 17-én. A gépjármû egy kanyarban áttért a szemközti sávba, majd az út szélén több fának is nekiütközött. MTI/Donka Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Donka Ferenc

Itt a megdöbbentő bizonyíték, hogy életveszélyes mellőzni a biztonsági övet. Az autósok döntő többsége szabálykövető, tehát beköti magát, ám a legfrissebb adatokból kiderül: a halálos áldozatok és súlyosan sérültek többsége olyan, aki nem használt biztonsági övet – figyelmeztet a Ripost összeállítása. A tavaly balesetben meghalt 468 sofőr vagy autóban ülő utas közül 268-an (57%) nem használták a biztonsági övet. A súlyos sérüléssel járó baleseteknél még rosszabb, csaknem kétharmados az arány: a súlyosan sérültek 62%-a nem volt bekötve.

Kamucsat és a kamupóló

Ebből is látszik, hogy ostobák és életveszélyesek azok az új divatok, amelyeknek hódolva sokan nem övet, hanem egy pár száz forintos kamucsatot használnak, amit bedugnak a biztonsági övcsat helyére, így nem riaszt sípolással az autó amiatt, hogy nem vagyunk bekötve. A másik felelőtlen divat egy kis magyar cég terméke, az a póló, amelyre biztonsági öv van felfestve: így verik át a magukat veszélyeztető autósok a rendőröket és az okoskamerákat.

A péntek délután a legveszélyesebb

Minden piros pötty egy baleset, amelyben megsérült vagy meghalt valaki: elképesztő interaktív térképet tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A piros pöttyökből összeáll az ország legveszélyesebb útjainak térképe, és ha bármelyikre ránagyítunk, kiírja, mi történt ott: „kerékpáros gázolás, haláleset” és így tovább. A térkép négy év, 2015-2018 adatait összegzi.

A legtöbb baleset péntekenként délután 4 és 5 óra között történik. A második legveszélyesebb nap a hétfő, a többi nap nagyjából egyformán veszélyes, kivéve a vasárnapot, amely messze a legveszélytelenebb. Az év legveszélyesebb hónapjai a július és az augusztus. Tavaly 16 951 balesetből 1 442-t okoztak ittasan. Nem meglepő, hogy az ittasan okozott balesetek száma péntektől vasárnapig meredeken megnő.

Hat halálút van Magyarországon

A térkép baleseteket jelentő piros pöttyei jól kirajzolják a városokat, látszódnak Budapest legforgalmasabb útszakaszai és az azokon történt balesetek – de jól látszanak a „halálutak” is. A halálos balesetek száma alapján leginkább az 52-es, az 51-es, a 4-es, a 44-es, a 83-as és az M2 utak egy-egy szakasza volt 2015-2018 között a legveszélyesebb. Az M2-esnél javíthat a helyzeten, hogy idén átadták a 2x2 sávot, így megszűnik az őrült előzgetés a szembesáv használatával – hasonlóképp a 4-es út egyes szakaszain, ahol a megoldás az lesz, amikor befejeződik az M4-es autópálya.

Megint nő a balesetek száma

20 éve még évente jóval több mint 1000 ember halt meg a magyar utakon. Ez a szám csökkent le a 2010-es években 600 környékére, és ott stabilizálódott. 2012 óta újra nőtt a balesetek száma. Ezt a gyarapodó autóforgalom okozhatja. 2018-ban 633 fő halt meg balesetben, ami több, mint Szántód lélekszáma. A legtöbb balesetet az autósok okozzák, a 633 áldozatból 468-an ültek autóban sofőrként vagy utasként, a többi kerékpáros, gyalogos, motoros vagy a közlekedés más szereplője.

Vörös kód riasztást adott ki a rendőrség

Az idei ősz különösen durva az utakon, nem véletlen, hogy nemrég úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség a baleseti adatok miatt. Mint fogalmaznak, „szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál, 2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain”.

A rendőrség mindent bevet, hogy megelőzze a baleseteket. Tavaly óta például nem jelentik be előre a traffipax-ellenőrzések helyét és idejét. Most hétvégén például Nyírbátor környékén tartottak általános ellenőrzést az utakon, és nem meglepő, hogy a leggyakoribb szabálytalanság a biztonsági öv használatának elmulasztása volt…

Borítókép: Mentőhelikopterhez visznek egy autóbalesetben súlyosan megsebesült férfit Szarvas határában 2019. november 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában