incidens

2021.07.06. 05:56

Lelőttek egy drónt, amely az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét vette célba

Az Irán által támogatott fegyveresek újabban előszeretettel hajtanak végre ilyen támadásokat az országban.

Egy amerikai légvédelmi üteg lelőtt keddre virradóra egy drónt, amely az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét vette célba – közölték biztonsági források.

Több hírügynökség is hírt adott arról, hogy az éjszaka megszólaltak a szirénák az erős védelem alatt álló bagdadi diplomáciai negyedben, az úgynevezett zöld zónában, ahol az amerikai nagykövetség is van. Az AFP tudósítója szerint működésbe lépett a C-Ram amerikai légvédelmi rendszer, sorozatvetői kilőttek egy repülő alkalmatosságot, feltehetően egy drónt.

Az incidensben senkinek sem esett baja.

Az Irán által támogatott fegyveresek újabban előszeretettel hajtanak végre ilyen támadásokat az országban. Az év eleje óta 47 támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Hat támadást drónokkal hajtottak végre. Az ilyen támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket.

A támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet. Jemenben például a Teherán által támogatott húszi lázadók hajtottak végre ilyen támadásokat a kormányerőket támogató Szaúd-Arábia területét célozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában