Forrong a Balkán

2018.01.16. 14:42

Lelőtték Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust

Kosovska Mitrovicában kapott halálos sebet- írta meg a koszovói és a szerb sajtó. Belgrád erre reagálva bejelentette: mégsem ül tárgyalóasztalhoz kedden Brüsszelben a pristinai féllel.

Belgrád, 2018. január 16. 2015. december 15-i kép Oliver Ivanovic koszovói szerb politikusról, volt államtitkárról egy belgrádi interjún. Ivanovicot 2018. január 16-án reggel ismeretlen tettesek hasba lõtték egy mozgó autóból egy pártház elõtt az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. A 64 éves politikus kórházban belehalt sérülésébe. (MTI/EPA/Andrej Cukic)

A mérsékelt politikusnak tekintett Oliver Ivanovićra ismeretlen tettesek lőttek rá kedd reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni.

A férfit hasba lőtték, kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című pristinai napilapnak.

Hozzátette, az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket.

Rendőrök állnak a merénylet után egy kordonnal lezárt terület mellett Kosovska Mitrovicában
Forrás: MTI/AP | Fotós: Bojan Slavkovic

A 64 éves Ivanovićot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, a felek már el is utaztak Brüsszelbe, ám a merénylet hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba.

A háromnaposra tervezett találkozón az eddig megbeszéltek gyakorlati alkalmazásáról, a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének létrehozásáról, a mozgásszabadságról, az igazságszolgáltatásról, valamint energiaügyekről lett volna szó.

A küldöttséget vezető Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám ez mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.

Aleksandar Vucic szerb államfő délre összehívta a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését, a megbeszélést követően pedig sajtótájékoztatón közli Szerbia hivatalos álláspontját az esettel kapcsolatban.

A merényletre reagálva megszólalt Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, jelezve: az Európai Unió azt várja a koszovói hatóságoktól, hogy fáradságot nem kímélve tegyenek meg mindent a politikus gyilkosainak felkutatása és haladéktalan bíróság elé állítása érdekében.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint a gyilkosságot követően a főképviselő telefonon beszélt Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói államfővel, és határozottan elítélte a gyilkosságot. Elmondta, hogy

az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói testülete – megbízatásának megfelelően – minden segítséget megad a koszovói illetékes hatóságoknak.

Mogherini felszólította mindkét felet arra, hogy őrizzék meg nyugalmukat, tanúsítsanak önuralmat, valamint tegyék lehetővé a jogállamiság és az igazságszolgáltatás érvényesítését.

Borítókép: 2015. december 15-i kép Oliver Ivanović koszovói szerb politikusról, volt államtitkárról egy belgrádi interjún. Ivanovićot 2018. január 16-án reggel ismeretlen tettesek hasba lőtték egy mozgó autóból egy pártház előtt az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. A 64 éves politikus kórházban belehalt sérülésébe.

MTI / EPA / Andrej Cukic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában