Ország-világ

2021.08.25. 06:59

Leváltaná az olasz jobboldal a belügyminisztert

Luciana Lamorgese feladata lett volna a bevándorlás megfékezése, de ez láthatóan nem sikerült.

A migrant (L) waves after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter távozását sürgetik a jobboldali pártok. A tárca vezetőjével szemben az elmúlt hetekben több alkalommal fogalmazott meg kifogást Matteo Salvini, a Liga párt főtitkára – írja a Magyar Nemzet.

Luciana Lamorgese, a Demokrata Párt politikusa, a belügyminiszteri tárca élén Salvinit követte a Giuseppe Conte vezette korábbi kormány második ciklusa óta. Az országra nehezedő migrációs nyomás megoldása lett volna az egyik kulcsfontosságú feladata, mellyel azonban máig nem tudott megbirkózni – vallják jobboldali koalíciós partnerei.

„Nem teljesíti küldetését, ezt a számadatok bizonyítják a legjobban. Csaknem negyvenezren érkeztek az év eleje óta. Mivel tölti a napjait a belügyminiszter?”

– merül fel a kérdés a bevándorlásellenes Liga tagjaiban, akik több alkalommal szólították fel a tárca vezetőjét, számoljon be róla, hogy miért nem teljesíti a feladatát megfelelően.

Lampedusába például még soha nem érkezett annyi migráns egyszerre, mint az elmúlt 24 órában.

A határvédelem és az illegális bevándorlás kérdése megoldatlan maradt, miközben az ország belbiztonsága is egyre romlik – derült ki a tárca által közzétett adatokból.

A politikai partnerekben felháborodást keltett a Róma környéki Viterbóban megrendezett hatalmas rave party ügye is, amely több ezer szórakozó személyt toborzott egész Európából. Az egészségügyi szabályok betartása nélkül, alkoholos és drogos állapotban szórakoztak a rekordhőségben több ezren, melynek eredménye egy fiatal fiú halála, néhány megerőszakolt nő és több száz koronavírus-fertőzött.

A rendfenntartó erőknek csupán egy hét után sikerült kiüríteniük a térséget és felszámolniuk az illegális szórakozást, biztosítani a közrendet.

„A viterbói események választ követelnek. Egy normális országban a belügyminiszter távozott volna tisztségéből”

– fűzte a történtekhez Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek párt elnöke.

„Hogyan szemlélheti tétlenül egy kormány, hogy több ezren alkoholos és drogos állapotban napokon keresztül szabadon dorbézoljanak, közben pedig megakadályozza, hogy tisztességes állampolgárok kávéházba járjanak, bezárja a termelőegységeket, megtiltja a diszkók kinyitását?”

– mutatott rá az ellentmondásokra az ellenzék soraiban maradt Meloni a La Veritá napilapnak adott interjúban, majd hozzáfűzte, pártja nem zárja ki, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a belügyi tárca vezetőjével szemben.

 

Borítókép: Migránsok tömege az olaszországi Lampedusában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában