EP-választás

2019.05.21. 21:09

LMP: a 21. század kihívásaival szemben csak erős országoknak van esélyük

A 21. század soha nem látott kihívásaival szemben csak erős országoknak van esélyük, Magyarország ugyanakkor Orbán Viktor kormányzása alatt minden szempontból meggyengült – mondta az LMP társelnöke kedden Pécsen, sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt közölte: „a magát nemzetinek hazudó” Fidesz gazdaság- és befektetéspolitikájának köszönhetően óriási bérválság alakult ki, magyar emberek százezrei mentek el az országból, családok ezrei szakadtak szét, a munkaerőhiány egyes ágazatokat összeomlással fenyeget.

Az államilag legalizált korrupció rendkívül súlyos torzulásokat okozott a magyar gazdaságnak – hangoztatta az ellenzéki párt társelnöke, aki szerint a Fidesz politikusai a multinacionális cégek oldalára álltak.

A migrációra térve úgy vélekedett: a Fidesz soha semmilyen lépést nem tett európai uniós szinten annak érdekében, hogy fel lehessen tárni a bevándorlási válság okait, és nem vettek részt a problémák megoldását célzó kezdeményezésekben sem.

Keresztes László Lóránt álláspontja szerint a Fidesz megakadályozta és továbbra is meg akarja akadályozni, hogy az EU hatékony megoldásokat próbáljon keresni „a korunk legfontosabb kihívását jelentő” klímaváltozásra.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: Magyarországot a klímaváltozás következményei már nagyon súlyosan érintik. Ezek közé sorolta a tavaly jelentősen megemelkedett élelmiszerárakat, illetve az év eleji aszályt.

A politikus szerint az EP-választás tétje, hogy az unió és tagországai élhetőek lesznek a jövőben vagy nem. Hozzátette: az Európai Tanács legutóbbi ülésén napirenden volt a 2050-ig szóló EU-s klímaterv, de „Orbán Viktor a német, a lengyel és a cseh kormányfővel közösen” megvétózta azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában