Kritika

2019.03.23. 11:28

LMP: a Fidesz nem foglalkozik a klímaváltozással

Az ellenzéki párt szerint a kormánypárt Brüsszelben inkább a német autóipar érdekeit képviseli.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, látni lehet, hogy a nagyobbik kormánypárt a hagyományos receptet követi, mindent a rövidtávú gazdasági érdekeknek rendel alá, kiszolgáltatta a magyar gazdaságot az autóiparnak, és Brüsszelben is az ő érdeküket védi a magyar emberek egészsége helyett.

Hangsúlyozta: az unió klímavédelmi tervezetének célja, hogy az üvegházhatású gázokat folyamatosan csökkentsék, de erre a német és a magyar kormány nemet akar mondani, mert az autógyártóknak akarnak kedvezni. Ez Schmuck Erzsébet szerint érthetetlen, mert a klímaváltozást nem lehet utólag, ügyeskedve, szavakkal kezelni, felfüggeszteni, és a határon sem lehet megállítani.

Felhívta a figyelmet: ha nem áll át karbonsemleges üzemmódra a gazdaság, akkor az pusztuló bolygót fog eredményezni, ami Magyarországon is érződni fog; a szeszélyes időjárás, az aszályok és a vízhiány nyomán drasztikusan emelkedni fog az élelmiszerek ára is.

Az LMP egyebek közt azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy növelje a megújuló energia termelését Magyarországon, és ezen belül a napenergia-termelésre kell nagy hangsúlyt fordítani. Emellett a mezőgazdaságban környezetbarát termelési technológiákra kell átállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában